50 jaar Neptunus '58

Kranten
Verslag
Foto's

Kranten

Brabants Dagblad woensdag 24 september 2008: Met vijftig-uursrace gooi naar record

Schijndels Weekblad juni 2008: Waterpolo geen sport voor watjes maar beslist niet gemeen "Vergeleken met voetbal heel onschuldig"

Schijndels Weekblad mei 2008: Zwem- en waterpolovereniging bestaat vijftig jaar Veelzijdigheid troef bij Neptunus '58

Schijndels Weekblad 27 maart 2008: Neptunus '58 in de aanloop naar een daverend feestr De herinneringen en verhalen komen los

Schijndels Weekblad 15 mei 2008: Feestelijke Zwemvierdaagse bij jubileum Zeegod Neptunus duikt zelf op

Schijndels Weekblad maart 2008: Zwem- en waterpolovereniging Neptunus '58 een halve eeuw te water "We willen een feest voor heel Schijndel"


Verslag

50 jaar Neptunus '58, dat moest gevierd worden. Na meer dan een jaar van voorbereidingen was het vrijdag 10 oktober zover: de feestweek kon beginnen!

Vrijdag 10 oktober:
De feestweek ging van start met disco-zwemmen. De opbrengst hiervan ging geheel naar Neptunus '58, en dus was ook het personeel aan de kassa en aan het bad vrijwilliger van Neptunus '58. Zo'n 130 kinderen genoten bijna twee uur van de muziek van discotheek Party Time. Uiteraard stond ook de wekelijkse danswedstrijd weer op het programma en om de feestvreugde nog wat te verhogen, werd er zelfs een polonaise door het bad gedaan.

Zaterdag 11 en zondag 12 oktober:
De 50-uursmarathon kon vanwege allerlei omstandigheden niet doorgaan, maar in nog geen drie weken tijd is de organisatie er toch in geslaagd de zestig leden tellende wedstrijdploeg een feestelijk programma aan te bieden.
Zaterdagmiddag werd er begonnen met een jubileum sprintwedstrijd in de Molen Hey. Maar liefst 143 keer dook er een zwemmer van de jarige vereniging het water in. De 50 vlinder leverde een startbewijs voor de Brabantse Sprint Kampioenschappen op voor zowel Anouk van Helvoirt als voor Aniek Pennings. Elke Schellekens zwom op deze afstand een clubrecord en bleef slechts 0.05 boven de limiet. Bente van Bergen verbeterde het clubrecord van Elke op de 50 rug en ook op de 50 vlinder was er een nieuw clubrecord voor haar. Op de 50 rug bleef Zoë Hellings 0.02 boven de BK Sprint-limiet en diezelfde marge kwam Mark van Dinther tekort op de 50 school. 0.02 was ook de marge die Mark 'over' hield op de 50 vrij om een startbewijs voor de 4 x 50 vrij voor diezelfde kampioenschappen te veroveren. Samen met Roel vd Kleij, Mark Schellekens en Frank Hovenier mag hij in februari aan de start verschijnen van deze sprintestafette. Het is hiermee de eerste keer dat een herenploeg de Brabantse Kampioenschappen haalt. In totaal werden er 56 persoonlijke records gezwommen door de leden van Neptunus '58. De eerste slag die op het programma stond, was de vlinderslag. De jongsten zwommen 25 meter, de rest 50 meter. Vera Hellings zwom 2,5 seconden onder haar oude pr. Ook Lisa Smits en Lara vd Ven doken meer dan twee seconden onder hun oude toptijden. Op de 50 rug zwommen Jeroen van Dinther, Anouk van Helvoirt, Aniek Pennings, Jeroen Trimbach en Lara vd Ven twee tot drie seconden sneller dan ooit. De 50 school leverde flinke persoonlijke records op voor Pim de Crom, Camiel Maseland en Shirley Voets, die ook tussen twee en drie seconden van hun oude toptijd zwommen. Indy Jongman zwom alle 25 meters, en wist op de vrije slag haar pr twee seconden scherper te stellen. Op de afsluitende 50 vrij kwam de grootste verbetering van Camiel, die zijn pr met vier seconden verscherpte. Ook voor Pim, Macs vd Doelen, Caroline Peters en Arno van Os waren er forse verbeteringen.
Na het vrijzwemmen kregen alle leden van de jarige vereniging nog friet en een snack in het horeca-deel van het zwembad en daarna werd naar Heeswijk vertrokken. 29 zwemmers bleven daar overnachten in kampeerboerderij 't Zand en deden daar een bosspel (velen zelfs twee keer), bakten broodjes, genoten van het kampvuur en sliepen vooral erg weinig. Zondagochtend werd alles weer opgeruimd en keerde iedereen terug naar de Molen Hey voor een sportieve en gezellige middag. Eerst werd er een afvalrace gehouden, vervolgens een spellencircuit, met als lekkerste 'spel' pannenkoeken eten en tot slot nog een plankjes-stoelendans. Daarna was er nog tijd om te vrij zwemmen.

Maandag 13 t/m 17 oktober:
Voor de 34e keer werd de zwemvierdaagse georganiseerd in Schijndel. Dit jaar met een extra feestelijk tintje. Zo was er elke dag muziek van Hyperbase en werd de vierdaagse op maandag geopend door Neptunus zelf. Na afloop van de eerste dag van de zwemvierdaagse was er in de hal iemand die van ballonnen de meest prachtige creaties kon maken voor de kinderen. Zo waren er kikkers, bloemen en nog veel meer.
Dit jaar telde de zwemvierdaagse 351 deelnemers dagelijks 250 of 500 meter afgelegd. Negentien kinderen zonder A-diploma deden mee aan de Spettervierdaagse. De heer vd Wijgert uit Heeswijk-Dinther was met zijn 72 jaar de oudste deelnemer aan de Zwemvierdaagse. Mevrouw van Hommel heeft dit jaar alweer voor de 34e keer haar baantjes gezwommen tijdens de Nationale Zwemvierdaagse.
Alle zwemmers konden ook deelnemen aan de kleurwedstrijd. Dit werd massaal gedaan, met als gevolg een vrolijk gekleurde hal van het zwembad. De prijzen gingen naar Simone Smulders, Karin de Crom en Meike Geurts van Kessel in de categorie tot en met 6 jaar. In de leeftijdsgroep 7, 8 en 9 jaar kwamen de mooiste kleurplaten van Anouk Hobbelen, Guus Langenhuijsen en Jochem van Dijk. Bij de categorie 10 jaar en ouder waren er prijzen voor Femke Wouters, Marsha Hellings en Kim Hobbelen.
Zwemmen is gezellig en gezond. Maar voor kinderen met een handicap is het niet zo vanzelfsprekend om naar een zwembad te gaan, of om samen te sporten en te spelen. Speciaal voor deze kinderen komt in Amsterdam het Ronald McDonald Kinderfonds. Dit fonds bouwt huizen op loopafstand van een ziekenhuis waardoor ouders dicht bij hun zieke kind kunnen zijn. Zo'n Ronald McDonald huis wordt op die manier een 'thuis ver van huis', waardoor het gezinsleven zo normaal mogelijk door kan gaan. Ook in Schijndel werd tijdens de zwemvierdaagse een sponsoractie gehouden hiervoor. Wieneke Prinsen haalde met 34.91 euro het meeste geld op. In totaal kan er 123.41 euro bijgeschreven worden op de rekening van het Ronald McDonald Kinderfonds.

Dinsdag 14 oktober:
'Help! HELP!'
'Wat is er gebeurd?'
'We waren aan het fietsen en toen reden we in het water'
'Waren jullie met zijn tweeën?'
'Ja'
'Waar hebben jullie last van?'
'Mijn voet zit vast, en hij heeft last van zijn buik'
Zo ongeveer begon de EHaD wedstrijd dinsdagavond in Schijndel. Naar aanleiding van het vijftig jarig bestaan van Neptunus58 werd voor de tweede keer een EHaD-wedstrijd georganiseerd (EHaD staat voor Eerste Hulp aan Drenkelingen).

Bij deze wedstrijd is het de bedoeling dat de situatie die er op dat moment is zo snel mogelijk en op de goede manier opgelost wordt. Deze keer waren er twee mannen met een fiets in het water gereden en was de man achterop tegen de man voorop gevallen die dus volop het stuur viel en inwendig buikletsel had. De man achterop zat vast aan de trapper. In 4 minuten moest deze situatie opgelost worden en de teams van Neptunus '58 en de reddingsbrigades uit Rosmalen en Veghel lieten vele verschillende manieren zien. De winst ging naar Rosmalen 1 met 212 punten. Schijndel 7 met Anouk van Helvoirt, werd tweede met 203 punten. Schijndel 4 (Rianne vd Rijt, Bas en Henny Bozelie en Indy Jongman) werd derde op slechts één punt achterstand.

Eind-uitslag:
1. Rosmalen 1 (Femke) - 212 punten
2. Schijndel 7 (Anouk) - 203 punten
3. Schijndel 4 (Rianne) - 202 punten
4. Schijndel 2 (Jet) - 195 punten
5. Rosmalen 2 (Bas) - 185 punten
6. Schijndel 1 (Manissa) - 174 punten
7. Schijndel 3 (Jan) - 168 punten
8. Schijndel 5 (Nikki) - 165 punten
9. Schijndel 6 (Lies) - 161 punten
10. Veghel 1 (Bas) - 156 punten
11. Veghel 2 (Rowen) - 107 punten

Bekijk hier de gedetailleerde uitslag.

Woensdag 15 oktober:
Woensdagmiddag was er voor de basisschooljeugd een speciale spelmiddag. Er lag een groot opblaasbaal speeltoestel in het water waarop de kinderen zich naar hartelust konden uitleven. Ronald McDonald was langs gekomen om de kinderen te vermaken met verschillende goocheltrucs en iedereen werd getrakteerd op drinken, chips en een ijsje. Na afloop was er ook nog voor iedereen wat lekkers.

Vrijdag 17 oktober:
Ook deze vrijdag stond er weer disco-zwemmen op het programma. Dit keer mochten alle leden van Neptunus '58 gratis naar binnen. Het was nu iets drukker dan een week eerder: zo'n 180 kinderen in totaal. Uiteraard stond ook de danswedstrijd weer op het programma en konden er met het staafjes-duiken vrijkaartjes voor het disco-zwemmen gewonnen worden.

Zaterdag 18 oktober:
De laatste feestdag, maar wat voor één. Al rond 10.00 uur kwamen de eerste meiden het bad in, want voor de show van het synchroonzwemmen werden alle meiden geschminkt en moesten ook alle haren nog in model gebracht worden. Twee uur later ging de show van start in een bomvol zwembad. Dankzij muziek en licht van Hyperbase werd het een spetterende show met verschillende soorten muziek, van K3 tot Queen en van het Spookslot uit de Efteling tot James Bond. Niet alleen armen en benen zwaaiden sierlijk door en boven het water, ook een aantal meisjes ging de lucht in. Na meer dan twee uur kwam er met het grote groepsnummer met alle meisjes én een aantal trainsters een einde aan deze fantastische show. Na afloop werd iedereen nog verrast door Paul Sluijpers van Bruna Schijndel, die de complete ploeg voorzag van schitterende tassen.

Na het synchroonzwemmen stonden de waterpoloërs al te trappelen om op te bouwen, want voor hen stond er ook een en ander op het programma. Als eerste was er voor de jeugd een clinic, waarbij de beginselen van het waterpolo uitgelegd werden. Deze clinic werd afgesloten met een partijtje. Vervolgens stond er een wedstrijd tussen leraren en leerlingen van het Elde College op het programma. Bij beide teams lagen er een aantal leden van SWNZ en de waterpoloploegen van Argo en Gorgo in het water, dus het werd een spannende strijd. Hierna volgden nog twee wedstrijden van huidige leden tegen oud-leden. Eerst speelden de dames en tot slot de heren.

De allerlaatste activiteit van de feestweek was een feestavond met buffet in de voormalige Jonas (per 1 oktober overgenomen door Fitland). Na een speech van de burgemeester van Schijndel werd de voorzitter van de feestcommissie en oud-voorzitter van Neptunus '58, Harrie van Herpen, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hierna werd er genoten van een heerlijk buffet en aansluitend het feest, waarbij het tot in de late uurtjes gezellig was.

Foto's

Vrijdag 10 oktober:
- Disco-zwemmen

Zaterdag 11 en zondag 12 oktober:

Maandag 13 oktober:
- Zwemvierdaagse dag 1

Dinsdag 14 oktober:
- Zwemvierdaagse dag 2
- EHaD

Woensdag 15 oktober:
- Spelmiddag

Donderdag 16 oktober:
- Zwemvierdaagse dag 4

Vrijdag 17 oktober:
- Zwemvierdaagse dag 5
- Disco-zwemmen

Zaterdag 18 oktober:
- Show synchroonzwemmen
- Waterpolo
- Buffet en feest-avond