Artikel Schijndels Weekblad 27 maart 2008

Neptunus '58 in de aanloop naar een daverend feest
De herinneringen en verhalen komen los

Een halve eeuw gaat de Schijndelse zwem- en waterpolovereniging al te water, ooit in een paradijselijk natuurbad, tegenwoordig in een echt zwemparadijs: De Molen Hey. Het feest barst pas los in oktober maar in de aanloop daar naar toe komen de verhalen los en blijkt de herinnering aan de tijd van toen nog springlevend.

Zo weet Frans Mertens zich nog heel goed voor de geest te halen hoe het er ooit aan toeging in de tijd dat zij de Schijndelse kleuters kennis liet maken met de geneugten van het zwemmen in het binnenbad aan de Deken Baekersstraat. "Ik was niet eens lid van Neptunus toen ik gevraagd werd om me met de kleuters bezig te houden, ik was feitelijk een buitenbeentje", aldus Frans die tot die tijd eigenlijk niet zoveel met zwemmen had. Maar dat werd anders toen zij eenmaal "ja" had gezegd.
Jarenlang begeleidde zij de jongste aanwas van de vereniging. "Soms kwamen ze gillend van de schrik binnen terwijl andere kinderen alles durfden en zo in het water sprongen. "Het was allebei even gevaarlijk" lacht ze nu. Oude foto's laten zien hoe het er aan toeging, hoe oude binnenbanden aan een touw werden gebruikt om de kinderen de eerste beginselen van de zwemkunst bij the brengen. "Dat zal nu wel niet meer mogen" denkt ze.

Kunstgebit
Mooi is ook het verhaal wat zij vertelt over de welhaast legendarische badmeester Toon Kastelein. "Die gooide nog wel eens muntjes in het water om de kinderen aan te moedigen door te zwemmen terwijl hij aan de kant meeliep. Maar op een gegeven moment gooide hij er ook zijn kunstgebit in. En dat werkt ook".
Vanuit het kleuterzwemmen kwam Frans Mertens als bijna vanzelfsprekend bij het wedstrijdzwemmen terecht. Ook herinnert zij zich hoe Neptunus ooit met de carnavalsoptocht meedeed om de vraag om een nieuw wedstrijdbad kracht bij te zetten. Het leverde niets op. "Maar koud dat het was. En toen was het nog een heel lange optocht, die helemaal via de Wijbosscheweg liep".
Herinneringen heeft zij ook nog volop aan de avonden met de moeders, de Sinterklaasavonden van de vereniging en aan zwempartijen als er nog een laagje ijs op het water lag.

wedstrijdzwemmen.JPG

Wedstrijdzwemmen
Vera Hellings, momenteel trainster, leerde het zwemmen bij Neptunus. Ze bleek snel te gaan en kwam al gauw terecht bij de wedstrijdafdeling. Ze was zo goed en snel dat Neptunus een maatje te klein werd en kwam via verenigingen in Veghel, Vught en Den Bosch op hoger plan en nam zelfs deel aan nationale kampioenschappen. Daarna is zij een tijdje gestopt met zwemmen totdat Harrie van Herpen bij haar aanklopte met de vraag of zij geen zwemles zou willen geven. Even hield ze de boot nog af maar toen ze betrokken raakte bij de Zwemvierdaagse, werd ze al gauw trainster bij de wedstrijdzwemmers, kwam in het bestuur en kreeg steeds meer te doen binnen de vereniging. "Toen ik begon waren er zo'n vijftien wedstrijdzwemmers die op een vrij laag niveau bezig waren. Nu zijn het er zestig in de leeftijd van vijf tot tweeëntwintig jaar die op hoog niveau zwemmen en dan ook nog eens de masters. Die laatste groep zwemt wedstrijden van 25 tot 1500 meter maar gaat ook tien kilometer in het buitenwater niet uit de weg."

Veranderingen
Hellings haalde alle diploma's die zij nodig had. "Als ik iets doe, dan doe ik het graag goed", aldus Vera. "En er verandert regelmatig wat aan de zwemtechniek." Zij demonstreert hoe de schoolslag van nu verschilt van hoe die vroeger werd aangeleerd. "Het moet steeds gestroomlijnder al ziet er het nu ook wel eens heel vreemd uit." Ook het verhaal van het moderne superbadpak kent zij. "Die pakken zijn zo strak dat je een kwartier of meer nodig hebt om erin te komen".

Waterpolo
Een aparte tak binnen Neptunus vormen de waterpoloërs. Het is deze groep die grotendeels tekent voor de organisatie van het gouden jubileum van de club. "Ooit was ik wedstrijdzwemmer maar uiteindelijk ben ik blijven hangen bij het waterpolo", vertelt Patrick Jansen.
"Ik zit nu in het veteranenteam en dat is een prachtige groep". Hij kijkt uit naar de vijftig-uurs marathon die er in oktober moet komen, iets wat nog niet eerder vertoond is en daarom is al contact opgenomen met het Guinness Book of Records.
Hoe het evenement er straks uit zal komen te zien is nog niet helemaal duidelijk maar dat het een speciaal spektakel wordt is zeker, zo geeft Jansen aan. "Op vrijdag 10 oktober zal om 18.00 uur het startschot klinken en zondag 12 oktober is om 20.00 uur de finish. In totaal zes teams kunnen meedoen en de organisatie mikt vooral op lange afstandszwemmers die zich nu al kunnen gaan voorbereiden op het evenement. Want dat voor deze marathon getraind dient te worden, dat is duidelijk, zo bevestigt ook Vera Hellings.
De marathon moet ook geld in het laatje brengen voor het goede doel, in dit geval bijna vanzelfsprekend het Ronald McDonaldfonds.

Publiciteit
Er staat dus nogal wat te gebeuren en om alle activiteiten breed in beeld te brengen, kan Neptunus rekenen op de mannen van Denkers & Doeners: Bart Cuppes en Niels Fassbender.
Deze jonge specialisten in reclame en communicatie gaan gratis het feest van Neptunus en alles wat erbij hoort "in the picture" brengen, zorgen voor logo en huisstijl en bouwen een speciale website rond het jubileum waarop alle details van het feest te vinden zijn en waarop ook ingeschreven kan worden voor allerlei evenementen.