Algemene informatie over de afdeling zwemmend redden

Disciplineleidster:
Femke vd Hoeven
Trainingen:
Voorheen werd er in de zomermaanden getraind. Na het seizoen 2017 is dit veranderd, en wordt er tegenwoordig op maandagavond (18.15-19.00 uur) en donderdagavond (18.00-19.00 uur) getraind, gedurende het binnenseizoen net als de andere afdelingen.

Per jaar overlijden er in Nederland gemiddeld 500 mensen door verdrinking!! Bijna de helft daarvan is jonger dan 20 jaar en een kwart is zelfs jonger dan 5 jaar. Veel slachtoffers van verdrinkingsongevallen zijn nog vaak kinderen. Belangrijkste is natuurlijk om verdrinkingen te voorkomen door o.a. preventiemaatregelen en zwem-onderwijs. Verdrinkingsongevallen kunnen op vele manieren veroorzaakt worden. Denk aan de vijver in de tuin, het peuterbadje, het zwembad, kanaal, zwemplas, maar ook de auto te water of door het ijs zakken.

Wie beschikt over de juiste kennis en vaardigheden hoeft niet MACHTELOOS toe te kijken wanneer er iemand dreigt te verdrinken. Neem actie om verdrinking te VOORKOMEN. Er bestaat geen pasklare methode voor het redden van drenkelingen. Op welke manier je een drenkeling het beste kunt redden, is altijd afhankelijk van de situatie.

Bij het Zwemmend Redden Schijndel wordt opleiding gegeven hoe te handelen in dergelijke situaties.

Promotiefilm door Ronald Persoon: