Zwemkamp 2011

Sinds 1999 gaat Neptunus '58 jaarlijks op zwemkamp samen met drie andere verenigingen: AquAmigos (Vlijmen/Drunen), WZV (Waalwijk) en Zegenwerp (Sint-Michielsgestel) zijn dan aanwezig. Neptunus '58 was aanwezig met 32 deelnemers en zestien begeleiders op de Eurocamping in Vessem. Het thema dit jaar was 'Reis om de wereld in drie dagen', en helaas waren er dit jaar geen tropische temperaturen, maar viel er regelmatig een fikse regenbui. Toch konden de meeste spellen op de camping en in het bos gewoon doorgaan.

Het kamp begon zoals altijd al op donderdagavond met de opbouw van de tenten. Dit jaar hadden we een nieuwe eettent, en het opzetten ervan kostte behoorlijk wat tijd. Het duurde even, maar dan heb je ook wat! Ondertussen werden ook de kooktent en slaaptenten opgezet. Daarna begon het puzzelen met de tentindelingen, want de vijfpersoonstenten die we dchten te hebben, bleken maar plaats te bieden aan drie luchtbedden. Bijkomend probleem was dat het zeil niet tot de grond reikte, en met de weersvoorspellingen (regen, regen, en nog eens regen) konden die tenten aan de kant en kon de indeling weer op de schop. Uiteindelijk is het toch gelukt om iedereen een plaatsje te geven. Terwijl Maarten, Sandra en Bernadette op de camping achterbleven om een oogje in het (tent)zeil te houden, vertok de bouwploeg weer naar huis.

De volgende middag kwamen rond een uur of zes de deelnemers ook binnen druppelen. Na het inruimen van de tenten en het avondeten werd het kamp op het verzamelveld geopend. De jongeren hielden daarna een fotopuzzel-speurtocht over de hele camping, en de ouderen speelden ondertussen een potje boerengolf, waarbij niet alle 'golfclubs' het overleefd hebben. Terwijl de jongeren (heel) langzaam op weg gingen naar hun slaaptenten, togen de ouderen naar het bos voor hun nachtspel. Dit keer werden de verenigingen gemengd, en zaten er steeds 2 of 3 leden van Neptunus '58 bij deelnemers van de andere clubs. Er was een spooktocht uitgezet, waarbij ze onderweg vallende skeletten, lijken uit doodskisten en nog veel meer engs tegenkwamen. Het gegil moet tot in de verre omtrek te horen zijn geweest. Halverwege de tocht was er ook nog een ander geluid: om middernacht was er 'Lang zal ze leven' door het hele bos te horen, want Lara werd 15 jaar. Na afloop van het spel, toen het inmiddels flink was gaan regenen, werd er in de grote tent nogmaals gezongen en waren er cadeautjes.

De volgende ochtend waren de meesten echter al weer vroeg wakker, en na een heerlijk ontbijt (uiteraard eieren met spek) stond er voor zowel de jongeren als voor de ouderen weer een spel op het programma. Voor de ouderen was dit 'Kolonisten in Azi', waarbij door middel van spellen erts, graan, hout etcetera kon worden verdiend. Ook voor de jongeren waren er verschillende spellen. Na afloop lieten de ouderen nog even hun krachten zien, want de kantine moest alvast leeggeruimd worden voor de disco. In no-time waren alle stoelen en tafels aan de kant gezet en stond er een podium. Mooi team-work! Na de lunch en een overleg tussen de begeleiders mocht iedereen doen waar hij of zij zin in had. Een aantal gingen toch een duik wagen in het (niet-verwarmde) zwembad, weer een groep ging naar de speeltuin en een deel ging gewoon lekker op het gras hangen. n groep bleef achter in de eettent, want met de naderende proefwerkweek moest er nog huiswerk gemaakt worden. De dames kregen daarbij hulp van clubgenoten, altijd handig, zo'n bijles van zwemmers die net hun examen gedaan hebben. Helaas was het ondertussen weer begonnen met regenen (en hard ook), en dus vluchtten de meesten naar de grote tent. Daar werden spelletjes gespeeld als Phase 10 en Regenwormen, en een aantal van hen gingen creatief aan de slag met papier, potlood enzovoorts. Na het diner gingen de jongeren en een deel van de ouderen naar de kantine/disco voor workshops Zumba-dansen, merengue-dansen, limbo-dansen en tapas maken. Aansluitend was er eerst voor de jongeren en daarna voor de ouderen de disco, die met dank aan DJ Hyperbase weer een groot succes was. Uiteraard was er ook dit jaar weer een karaoke, waarbij de zwemmers hun zangkunsten lieten horen. Carmen durfde het zelfs aan om helemaal alleen een liedje te zingen, maar alle andere leden van Neptunus '58 kwamen daarbij letterlijk achter haar staan. Vanzelfsprekend kwamen tijdens de disco ook bekende nummers als de Macarena, Hoki Poki, Brabant en nog veel meer langs.

Zondagochtend bleef het iets langer rustig, maar langzaam maar zeker kwam iedereen zijn of haar tent uit en ging op weg naar de eettent voor het ontbijt. Door de regen werd de dagopening geschrapt en gingen de jongeren meteen door naar hun spel. Tijdens de spellen regende het weliswaar af en toe, maar de bikkels lieten zich daardoor niet kisten en gingen gewoon door. De ouderen kregen in de kantine een aantal vragen en opdrachten voorgeschoteld. Na de lunch (pannenkoeken, met spek, stroop, appel en nog veel meer) werden de groepsfoto's gemaakt. Tot slot was er het eindspel. In het eerste spel moest Bas Snelders proberen zolang mogelijk een emmer water voor zich zien te houden (met gestrekte armen) terwijl hij werd bekogeld met natte sponsen. Helaas verloor hij de strijd om de winst nipt van een leider van Aquamigos. Andere spellen waren: met zoveel mogelijk mensen in een vierkante meter staan, sokken bij elkaar afpakken en verf via je gezicht doorgeven aan zoveel mogelijk mensen. Bij het eindspel vormden 1 jongere, 1 oudere, 1 leiding en 1 algemene leiding. Omdat de AL elders actief was (met het afbreken van tenten), werd Sandra ingezet als AL en werd Anouk van Lokven leiding. Groep 8-er Pim speelde voor oudere en Carmen was de nummer 4. Samen moesten ze eerst een stuk lopen, terwijl ze met hun voeten op planken stonden. Ondertussen moesten ze een zware balk vast blijven houden. Na een slalom-parcours moesten ze door een grote band en daarna tijgeren onder een net door. Tot slot was er een loopplank. De halve finale tegen Zegenwerp werd met gemak gewonnen, maar in de finale tegen WZV verloren de vier van Neptunus '58 nipt.

Na de afsluiting op het verzamelveld keerde iedereen weer moe maar voldaan weer naar huis. Het dertiende kamp (bijgelovigen wijten de regenbuien hieraan) was weer een groot succes!

Zie voor de foto's: https://picasaweb.google.com/zwemkamp2011 (let op: het zijn er meer dan 1200, dus neem de tijd)

Kamp 2010