40 jaar Neptunus '58

Onderstaand artikel stond in oktober 1998 in het Schijndels Weekblad:

Zwem- en waterpolovereniging bestaat veertig jaar
Neptunus '58, een leven lang zwemmen

Al meer dan 25 jaar wordt in Schijndel de Nationale Zwemvierdaagse gehouden. Dit jaar krijgt dit evenementen een extra feestelijk tintje omdat de organiserende zwem- en waterpolovereniging Neptunus '58 zijn veertigjarig bestaan viert. De vierdaagse valt in een week die bol zal staan van sportieve en feestelijke activiteiten.

Uiteraard wordt de hele feestweek gehouden in zwemparadijs De Molen Hey, sinds de opening vier jaar geleden het vaste onderkomen van Neptunus '58. En naar tevredenheid zegt Puskas vd Wiel, Neptunuslid vanaf zijn zesde en voorzitter van de feestcommissie. "We kunnen altijd nog een paar uur extra gebruiken, want we zijn een bloeiende vereniging met meer dan 300 leden en het lukt niet altijd om alle trainingen in De Molen Hey te laten plaatsvinden. Maar we hebben nu tenminste voor alle takken van onze vereniging vast onderdak."

Natuurbad
Over belangstelling voor de zwemsport heeft Schijndel nooit te klagen gehad. Al in 1934 werd de Schijndelse Reddingsbrigade opgericht. Deze vereniging ging in de oorlog ter ziele en werd in 1951 nieuw leven ingeblazen onder de naam Schijndelse Zwem- en Reddingsbrigade Molenheide. De Molenheide was de naam van het natuurbad dat in 1930 tot stand kwam door middel van de werkverschaffing. Ook de tweede vereniging was geen lang leven beschoren.
Maar in 1958 staken Dr. Mets, G. Verhagen, J. Mutsaars, B. Brouwers en A. Kasteleijn de koppen bij elkaar. Op 26 april vond de officiële oprichtingsvergadering plaats in hotel Amicitia. Binnen de kortste keren telde Neptunus '58 ruim tachtig leden. De vereniging gaf opleidingen in zwemvaardigheid en organiseerde zwem- en waterpolowedstrijden. Van de Wiel: "De Molenheide was daar uitstekend geschikt voor als je geen bezwaar had tegen een beetje kroos. Het was het derde grootste bad van Nederland, in twee helften verdeeld voor jongens en meisjes. Op één helft konden met gemak drie polovelden worden afgebakend. Waterpolocompetities werden toen in de zomer gehouden en voor wintertrainingen werd gebruik gemaakt van het Sportfondsenbad in Eindhoven en later het Brabantbad in Den Bosch. In de jaren zestig had Schijndel hele sterke teams. De heren moesten alleen Den Bosch en Tilburg boven zich dulden en het damesteam was een van de sterkste van Brabant."
In 1965 werd de LTS opgeleverd met daarin een instructiebad. Het was niet geschikt voor wedstrijden, maar wel voor training en opleiding. Een paar jaar later verrees naast de oude Molenheide ook een nieuw recreatiebad. "Voor Neptunus was dat geen vooruitgang. Het bad was niet geschikt voor waterpolo. Twee jaar lang hebben we toen competitie gespeeld in het natuurbad van de Damianen. We moesten ons wel omkleden achter bomen en struiken, maar dat mocht de pret niet drukken. De wedstrijden trokken altijd veel publiek. Toen de Damianen vertrokken moesten we steeds op zoek naar de goedkoopste verhuurder in de omgeving. Zo kwamen we op verschillende plaatsen terecht: we hebben competitie gespeeld op de camping in Heeswijk, in Sint Oedenrode, in Boxtel en in Rosmalen. Met de opening van De Molen Hey in 1994 kregen we voor het eerst weer een vaste accommodatie."

Wedstrijdtakken
Waterpolo is nog steeds een belangrijke poot van Neptunus. Door het samenwerkingsverband met zwemvereniging Zegenwerp uit Sint-Michielsgestel is de waterpolo-afdeling zelfs een van de grootste van Brabant met 5 herenteams, 2 damesteams, een herenjeugdteam en aspirantenteams van jongens en meisjes.
Maar Neptunus '58 draait niet alleen om waterpolo. Sinds de opening van De Molen Hey heeft de gemeente de taak op zich genomen om kinderen te leren zwemmen (diploma's A, B en C). Vervolgopleidingen in zwemvaardigheid, variërend van snorkelen tot en met zwemmend redden neemt Neptunus '58 voor zijn rekening. Daarnaast zijn er de wedstrijdtakken synchroonzwemmen, wedstrijdzwemmen en (bij gebrek aan een springplank) een introductie tot het schoonspringen. "Voor al deze disciplines maken we gebruik van het KNZB Sterrenplan. Alle wedstrijdtakken komen in blokken van vijftien lessen aan bod en na ieder blok wordt een toet afgenomen en ontvangen de deelnemers een certificaat. Het Sterrenplan is en mooie manier om kennis te maken met de zwemsport. Maar recreatief zwemmen kan ook bij Neptunus; vrij zwemmen onder toezicht, swimfitness onder deskundige begeleiding en zwemmen voor ouderen. Allemaal onder het KNZB-motto 'Een leven lang zwemmen'."


TV Schijndel maakte destijds een video over Neptunus '58.

In 1998 vierde zwem- en waterpolovereniging Neptunus ‘58 zijn veertig jaar bestaan met als thema 'Een levenlang zwemmen'. Het bestuur van deze jubilerende vereniging liet in het kader van de jubileumactiviteiten een videocompilatie maken om te laten zien hoe deze zwem- en waterpolovereniging toen functioneerde. Afdelingen zoals diplomazwemmen, kunstzwemmen, wedstrijdzwemmen, reddend zwemmen en waterpolo bleken belangrijke pilaren te zijn binnen deze club.
Aan het eind van het filmpje kan men nog een zeer enthousiast waterpololid, Puskas van de Wiel, bezig zien als waterpolotrainer en coach. Puskas is inmiddels veel te jong begin 2008 overleden.

Zwem- en waterpolvereniging 'NEPTUNUS '58 40 JAAR JONG' - 1998