35 jaar Neptunus '58

Onderstaand artikel stond 22 juli 1993 in het Schijndels Weekblad:

Neptunus '58 al 35 jaar te water

Onlangs is begonnen met de sloop van het zwembad. Wanneer die werkzaamheden zijn afgerond, zal de gemeente starten met de bouw van een eigentijds "zwemparadijs" dat de bezoeker tal van mogelijkheden biedt: een binnenbad met waterspeeltuin, instructiebad en wedstrijdbad, squashbanen, zonnebanken, een ligweide, een terras en een horecagedeelte. De maquette en tekeningen van het nieuwe bad zijn te zien in de hal van het gemeentehuis.

Najaar 1994 moet het nieuwe zwembad gereed zijn.
Als er iemand blij is met deze plannen, dan is het wel de Zwem- en Waterpolovereniging Neptunus '58, die dit jaar haar 35-jarig bestaan viert. Een blik op de historie van de vereniging maakt duidelijk waarom.

Neptunus werd in 1958 opgericht door een aantal zwemliefhebbers die ervoor voelden hun sport in verenigingsverband te kunnen uitoefenen. De club vond onderdak in het toenmalige natuurbad de Molenheide, gelegen op een plek waar nu het sportcomplex van Avanti is.
"Op dit voormalige zwembad was natuurlijk het nodige aan te merken", aldus de voorzitter van Neptunus, Gerard van der Heijden. "Toch was het oude bad op zich wel uitermate geschikt voor de beoefening van onze sport. Het bad bood een enorme ruimte e het had overal voldoende diepte, waardoor naast trainingen, diverse activiteiten tegelijk en naast elkaar konden plaatsvinden.
Bij waterpolotoernooien konden in een gedeelte van het bad gemakkelijk twee speelvelden naast elkaar worden gelegd". Neptunus voorzitter Van der Heijden aan de rand van het 'oude' zwembad.....

SUCCESSEN
Neptunus was zeer succesvol in de eerste jaren van zijn bestaan. Het eerste heren-team was jarenlang het vierde team in de provincie en de dames konden het met gemak tegen de concurrentie opnemen.
"Die successen waren natuurlijk vooral te danken aan het enthousiasme waarmee binnen de club gewerkt werd", stelt van der Heijden. "Een andere belangrijke factor voor het succes was natuurlijk de accommodatie, die de club in een gelijkwaardige positie plaatste ten opzichte van de andere clubs".
In die tijd beschikten alleen Eindhoven, Tilburg en Breda over een overdekt bad. Pas in 1964 werd het Brabantbad in Den Bosch geopend. Dat veranderde in de jaren zeventig. Toen begon met op grote schaal overdekte baden te bouwen. Dat had gevolgen voor de prestaties van de zwemverenigingen omdat zij nu over betere trainingsfaciliteiten konden beschikken. Schijndel bleef daarbij achter. Halverwege de jaren zestig was weliswaar een nieuw bad geopend maar dit was enkel geschikt voor wedstrijdzwemmen. Van der Heijden: "Door de veel te geringe diepte van het 25-meterbassing werd het zwembad direct na de opening afgekeurd voor waterpolowedstrijden".
De poloėrs van Neptunus moesten dus noodgedwongen uitwijken naar elders.
Dat was in een tijd dat de polocompetitie nog in de zomermaanden werd afgewerkt. Omdat echter steeds meer gemeenten beschikten over een binnenbad, ging de zwem- en waterpolocompetitie in het begin van de jaren zeventig naar de winter. Ook Schijndel had een binnenbad maar dat was volledig ongeschikt voor de sport.

GEVOLGEN
Deze ontwikkelingen hadden een aantal vervelende consequenties voor Neptunus. Het ledental bleef vrij constant rond de vier- tot vijfhonderd leden, maar de jeugdleden kregen de overhand omdat oudere leden weinig te zoeken hadden bij de club en daardoor vaak overstapten naar een andere sport.
"De waterpolotrainingen en zwemwedstrijden moesten noodzakelijkerwijs worden afgewerkt in het binnenbad te Boxtel", aldus voorzitter Van der Heijden. "De Waterpolowedstrijden worden met ingang van het seizoen 92-93 gespeeld in St-Oedenrode en in de jaren daarvoor te Boxtel".
Het nadeel voor Neptunus is niet alleen dat men geen eigen accommodatie heeft maar ook dat met nu veel geld kwijt is aan reiskosten en aan de huur van de baden. In de zomer kon met weliswaar af en toe gratis beschikken over het Schijndelse buitenbad, maar omdat de gemeente dat de laatste jaren niet meer verarmde, was het eigenlijk onmogelijk om daar gestructureerde activiteiten op te zetten.
Dat alles had zijn weerslag op Neptunus. Er is nog slechts een kleine groep die het wedstrijdzwemmen beoefent. Bij waterpolo is er een damesteam, drie herenteams en een jeugdteam. Zij spelen op een laag niveau, zeker in vergelijking met de jaren zestig en zeventig.
"Al met al geen stimulerende ontwikkeling en ver beneden de mogelijkheden die een vereniging van 400 ą 500 leden in zich moet hebben", concludeert Van der Heijden. Des te blijer is hij, en met hem de hele vereniging, met de nieuwe accommodatie die nu gebouwd gaat worden.
Met hoopt de huidige activiteiten, het geven van alle zwemopleidingen, te kunnen blijven uitvoeren, aangezien dit van groot belang is voor de aanwas van het ledental.

ZWEMVIERDAAGSE
Ondanks de sloop van het huidige buitenbad, houdt Neptunus ook dit jaar een zwemvierdaagse. In overleg met de gemeente is gezocht naar een mogelijkheid om dit te doen in het instructiebad aan de Steeg.
De zwemvierdaagse staat gepland van 6 tot en met 10 september. Nadere mededelingen hierover volgen nog.