Uitslag EHaD-wedstrijd 22 oktober 2011

Team van Uden behaalt eerste prijs bij EHaD-wedstrijd

Zaterdagmiddag 22 oktober werd in het Schijndelse zwembad een Eerste Hulp aan Drenkelingen wedstrijd gehouden. Het team uit Uden won van de teams uit Rosmalen, Schijndel en Veghel. De Schijndelse teams eindigden op de 2e, 6e en 8e plaats.

Tijdens een EHaD-wedstrijd wordt een reddingssituatie nagebootst die door teams van 4 personen opgelost wordt. Hoe beter en sneller ze dat doen, hoe hoger het puntenaantal. Er werden deze keer 2 situaties gespeeld.

De eerste keer zat een visser in zijn roeibootje te vissen, toen een zwemster vast kwam te zitten in de vislijn. Dat was een vreemde situatie, want in een visvijver mag je helemaal niet zwemmen. De visser was dan ook behoorlijk boos op de zwemster. Een voor eens mochten de reddingsteams deze situatie tot een goed einde brengen. Er deden 9 teams mee aan de wedstrijd en dus zagen we ook 9 verschillende oplossingen. Alle teams haalden de visser naar de kant of vroegen hem om dat zelf te doen. Daarvoor moest hij wel zijn hengel achterlaten, wat hij niet leuk vond. Bij de meeste teams werd de zwemster door een redder naar de kant gehaald. Maar 1 team slaagde erin om de zwemster en de visser naar de kant te krijgen door ze allebei de boot te laten vastpakken en daarna een klos te gooien naar de boot. Door de klos in te halen kwamen visser en zwemster veilig aan de kant zonder dat de redders zelf te water hoefden. Dat was natuurlijk super veilig. Terwijl de “drenkelingen” naar de kant gehaald werden, maakte een van de teamleden een melding bij de 112-alarm centrale. Deze melding kwam natuurlijk bij ons terecht, zodat we de melding op waarde konden jureren. Na drie minuten ging het fluitje en was de opdracht voorbij, waren de drenkelingen meestal op de kant en bepaalde de jury het puntentotaal voor de opdracht.

De tweede situatie was heel anders. Drie mensen zaten in een boot, toen deze omkiepte. Een van de personen had erge last van haar armen, een andere voelde zijn benen niet meer en de derde persoon was er het ergst aan toe: hij dreef op zijn buik achter de boot. De bedoeling was dat de teams snel de derde persoon naar de kant haalden om verdere eerste hulp te kunnen verlenen. Ook de andere twee personen moesten naar de kant en uit het water gehaald worden. Omdat de derde drenkeling achter de boot lag en niet te zien was voor de teams, moest de leider van het reddingsteam de andere drenkelingen goed uitvragen over het ongeluk en met hoeveel mensen ze in de boot zaten. Als dat niet gebeurde, vergat het team de derde drenkeling te redden en dat waren kostbare punten. Ook nu hadden de meeste teams de drenkelingen snel aan de kant. Het team van Schijndel 2 bestond uit 3 man bij de eerste situatie. Bij de 2e situatie was Allisha vd Steen er ook bij. Zij dacht dat het gewoon zwemmen was deze middag. Ze mocht aansluiten bij het team van Schijndel 2, omdat ze deze zomer het zwembrevet a heeft gehaald. Omdat Allisha nog weinig ervaring heeft bij het redden van drenkelingen, moest ze nog wel een beetje gecoacht worden.

Uiteindelijk werd het team uit Uden eerste met 582 punten. De tweede plaats ging naar het team Schijndel 1 met 551 punten. De derde plaats werd door Veghel ingenomen met 523 punten. Daarna volgden Rosmalen 4 (519), Rosmalen 2 (515), Schijndel 3 (505), Rosmalen 1 (466), Schijndel 2 (447) en Rosmalen 3 (389). Het was duidelijk te zien dat de teams met meer ervaring in het zwemmend redden betere resultaten haalden. Veel oefenen loont dus echt de moeite.

Al met al was het een super gezellige en leerzame wedstrijd. Het was erg leuk dat er drie verenigingen van buiten mee deden. We hopen dat zij er volgend jaar ook weer bij zijn.

Team zwemmend redden

Foto's

Uitslag

Schijndel 1 bestond uit: Noud van Boven, Henny Bozelie, Karin de Crom en Luc vd Hanenberg
Schijndel 2 bestond uit: Yosca Bozelie, Pim de Crom, Johan vd Hanenberg en Allisha vd Steen (Allisha alleen bij situatie 2).
Schijndel 3 bestond uit: Bas en Nika Bozelie en Inge en Rik de Crom

Terug naar 'uitslagen zwemmend redden'