Uitslag examen zwemmend redden 8 oktober 2011

Help! Help! Wat is er dan aan de hand? Ik ben in het water gevallen maar ik kan niet zwemmen. Hou je handen onder water. Ik gooi deze werpzak naar je toe. Pak het touw vast, dan haal ik je naar de kant.

Zaterdagavond 8 oktober werd in zwembad De Molen Heij in Schijndel de zomercursus zwemmend redden afgesloten. 33 kandidaten gingen op examen en slaagden daarvoor. 1 kandidate had de week ervoor al examen gedaan.

De zwemmers waren opgeleid voor de nieuwe serie diploma's van de KNBRD: Junior Redder, Zwemmend Redder en Life Saver. Diegenen die vorig jaar het diploma Binnenwater A hadden gehaald, konden de oude serie afmaken en dit jaar diploma Binnenwater B halen. Voor de instructeurs was het best spannend om te weten of ze alle nieuwe stof goed hadden aangeleerd en of het goede zwemniveau dat tot nu toe getoond kon worden, ook dit jaar weer gehaald werd. En dat werd het. De vijf externe examinatoren waren erg tevreden over de kandidaten. Natuurlijk hadden ze een paar kleine verbeterpuntjes. Die verwerken we volgend jaar meteen in de trainingen.

Eerst begonnen de kandidaten voor Life Saver 1 en Binnenwater B met hun theorie-examen. Om 18.00 uur begonnen de praktijkexamens. Vier groepen zwommen tegelijkertijd af. Bij de groepen Junior Redder 1 en 3 werd het examen afgenomen door de eigen instructeur en keek er een examinator van de bond mee. Life Saver 1 en diploma B kregen een bondsexaminator. Alle kandidaten zwommen eerst een gedeelte in een lange broek, T-shirt en regenjas en daarna in zwemkleding. Toen de eerste vier groepen hoorden dat ze geslaagd waren, startten de volgende groepen: Junior Redder 2 en 4 en Zwemmend Redder 3 en 4. Ook zij lieten ons zien dat ze precies wisten wat te doen als er een drenkeling in het water ligt. We kregen een mooie demonstratie te zien van het gebruik van allerlei reddingsmiddelen (bijv. het werkzakje, de reddingsbal, de reddingscan) en hulpmiddelen (bijv. een stevig touw, een flexibeam, een stuk tuinslang, een surfplank).

Ook toonden de kandidaten ons dat ze voldoende zwemconditie hadden om met kleding aan een flink aantal banen af te leggen. Hoe hoger het diploma, hoe meer conditie je ervoor nodig hebt want het is zwaar werk om een drenkeling te vervoeren. Verder toonden de kandidaten ons hoe ze zich konden bevrijden van een drenkeling (als deze je plotseling vastgrijpt), hoe ze deze konden vervoeren en geruststellen. Ook lieten de kandidaten ons zien wat te doen als ze bijvoorbeeld zelf kramp kregen tijdens het zwemmen. Nieuw waren het zwemmen met flippers, met zwemvesten en het maken van een aangelijnd zoekpatroon.

Ondanks een paar foutjes, zag alles er goed uit. Alle kandidaten zijn dan ook geslaagd.

Foto's

Geslaagden:

Reddingsbrevet a:
Allisha vd Steen

Junior Redder 1:
Marike van Aarle
Anna van Gogh
Anne van Hamond
Jenske Koolen
Britt Swanenberg

Junior Redder 2:
Inge de Crom
Karin de Crom
Nina Heijmans

Junior Redder 3:
Tom van Grinsven
ZoŽ van Grinsven
Johan vd Hanenberg
Luuk vd Hanenberg
Jette van Liempt
Amber Persoon

Junior Redder 4:
Rik de Crom
Marly Groenendaal
Jarno Persoon
Zwemmend Redder 1:
Nika Bozelie
Pim de Crom
Wessel Verhoeven
Anne vd Wetering
Rick vd Wetering

Zwemmend Redder 3:
Bas Bozelie
Noud van Boven

Life Saver 1:
Henny Bozelie
Yosca Bozelie
Marian vd Hanenberg
Jenny vd Heijden
Demelsa vd Steen
Lara vd Ven
Mieke de Visscher

Diploma binnenwater B:
Romy van Laarhoven
Niek de Visscher

Terug naar 'uitslagen zwemmend redden'