Uitslag examen zwemmend redden 3 oktober 2009

Hellep! Wat is er aan de hand? Ik kan niet meer zwemmen!! Hou je handen onder water. Ik gooi een klos naar je toe, pak die vast, dan trek ik je naar de kant.

Deze kreten hoorden we zaterdag 3 oktober volop in zwembad De Molen-Hey te Schijndel. Het examen voor de zomercursus zwemmend redden werd afgenomen. De hele zomer door, en zelfs enkele keren in buitenwater, hebben de kandidaten hard geoefend om vaardigheden in het zwemmend redden te verwerven zodat ze een brevet, certificaat of diploma konden halen.

Er komen altijd examinatoren van de Koninklijke Bond tot het Redden Van Drenkelingen naar Schijndel toe om de examens af te nemen. Als speciale gast konden we Peter van de Weijer verwelkomen, die ons kwam helpen als examinator bij de certificaten brons, zilver en goud.

De theorie-examens van brevet 6, diploma A en B konden om 17.00 uur beginnen. Dat was lekker rustig voor de kandidaten. Om 18.00 uur konden de deelnemers van brevet 1, 2 en 3, brons, zilver, goud en diploma A en B beginnen met het praktijkgedeelte van het examen. Toen de jongste zwemmers hun diploma al gehaald hadden, mochten de deelnemers van brevet 4 en 6 aan de gang.

Bij elk brevet en diploma moesten de kandidaten laten zien dat ze wisten wat ze moesten doen, toen er een drenkeling in het water lag. Zo kregen we een mooie demonstratie te zien van het gebruik van allerlei reddingsmiddelen (bijv. de reddingsklos en het werkzakje) en hulpmiddelen (bijv. een stevig touw, een flexibeam, een surfplank).

Ook kregen we te zien, dat je soms als redder wl in het water moet en dat je dan heel voorzichtig moet zijn. De kandidaten lieten ons bevrijdings- en vervoersgrepen zien, waarmee ze de drenkeling uit zijn moeilijke positie naar de kant brachten. En natuurlijk moesten ze ook allemaal laten zien, dat ze een goed uithoudingsvermogen hebben. De kandidaten moesten met kleren aan een aantal banen zwemmen, in een borstslag met het hoofd boven water of in een rugslag met de handen boven water.

Alle kandidaten deden vreselijk hun best om de geleerde stof in de praktijk te laten brengen. Ze toonden dat ze erg goed wisten wat ze in verschillende situaties moesten doen en natuurlijk het allerbelangrijkste: hoe je een drenkeling zo snel mogelijk en levend uit het water kunt halen. Dat is gelukt, alle drenkelingen zijn gered.

Helaas had n kandidaat moeite met de theorie. Die is dan ook niet geslaagd maar krijgt binnenkort wel een herkansing. SUCCES !!! Alle andere kandidaten zijn wel geslaagd.

In april 2010 gaat de volgende zomercursus zwemmend redden van start. Een hele nuttige cursus als we weten dat er elk jaar weer een aantal mensen verdrinken en omstanders vaak niet weten wat ze dan moeten doen.

Foto's

Geslaagden:

Certificaat a:
Tamara Soffner

Brevet 1:
Amber Persoon
Fleur Slaats

Brevet 2:
Sanne vd Aa
Lieke van Bernebeek
Rik de Crom
Pedro van Heesch
Jarno Persoon
Nick Pijnappels
Lisa Slaats

Brevet 3:
Nika Bozelie
Pim de Crom
Geert vd Dungen
Indy Jongman
Lieke Verhagen
Wessel Verhoeven

Brevet 4:
Bas Bozelie
Christiaan vd Broek
Kyra Jongman
Delane Lathouwers
Demi Lathouwers
Brevet 6:
Sasha vd Bergh
Melanie van Dinther

Certificaat Brons:
Robin vd Bergh
Yosca Bozelie
Marian vd Hanenberg
Jenny vd Heijden
Lara vd Ven

Certificaat Zilver:
Anouk van Helvoirt
Kim vd Wijgert

Certificaat Goud:
Lies vd Bersselaar
Mark van Heeswijk

Diploma binnenwater A:
Tim Klerks

Diploma binnenwater B:
Jitse Alsemgeest
Manissa vd Brand
Demelsa vd Steen
Wyko vd Wijgert

Terug naar 'uitslagen zwemmend redden'