Uitslag Brabantse Kampioenschappen figuren 12 februari in Roosendaal

Voor het eerst in de geschiedenis hebben er meisjes van Neptunus '58 meegedaan aan de Brabantse Kampioenschappen synchroonzwemmen. Deze kampioenschappen zijn verdeeld in een figurenwedstrijd en een uitvoeringenwedstrijd. Voor de uitvoeringen plaatsen alleen de 8 beste meisjes van de figuren zich.

Zondag 12 februari werd in Roosendaal de figurenwedstrijd gezwommen. Namens Neptunus '58 kwamen Nika Bozelie en Mirelle de Kort uit op Age 1 niveau (tot en met 12 jaar jaar). Op Age 2 niveau (tot en met 15 jaar) starten Fieke Bouwmans en JoŽlle van Dijk.

Nika moest het spits afbijten, want ze was startnummer 1 bij het eerste figuur, het balletbeen. Maar de zenuwen zaten vooral bij haar moeder Henny, die jurylid was, en Nika scoorde meteen uitstekend met gemiddeld een 5.2. Dat is 0.3 hoger dan ooit en de derde score van alle meisjes op dit niveau. Het tweede figuur was de overslag voorover. Best spannend, want ze ligt nog wel eens uitgedraaid, en dat kost punten. Gelukkig ging het nu een stuk beter, en scoorde ze met een 4.7 een nieuw persoonlijk record. De twee gelote figuren had ze nog nooit gezwommen en dus werden het pr's. Voor de Neptunus behaalde ze een 4.4 en voor de barracuda een 4.6. Daarmee kwam ze op een puntentotaal van 47.329 punten. Dit is ruim twee punten beter dan ooit! Nika behaalde een negende plaats, wat net niet voldoende leek om haar uitvoering te mogen zwemmen. Gelukkig bleek een dag later dat niet alle meisjes ook hun solo wilden zwemmen en dus is Nika als vijfde geplaatst voor de uitvoeringenwedstrijd, die op zondag 4 maart in hetzelfde bad gehouden wordt. Het was de vijfde score van Neptunus-meisjes. Voor Mirelle was deze wedstrijd extra spannend, want het was haar allereerste wedstrijd op wedstrijdniveau, want ze was pas 1 dag in het bezit van het barracudadiploma. Wel was ze in december bij de figurenwedstrijd in Schijndel als coach geweest van Nika, zodat ze wel wist wat ze kon verwachten. Ook zij begon uitstekend en scoorde een 4.7 voor het balletbeen. Voor de overslag voorover scoorde ze zelfs drie keer een vijf! Helaas ging het derde figuur, de Neptunus, wat te snel en dat was terug te zien in de punten: 4.0 gemiddeld. Gelukkig had ze wat marge opgebouwd bij de eerste twee figuren. Voor het vierde en laatste figuur, de barracuda behaalde ze een 4.2. Daarmee kwam ze uit op een totaal van 44.623 punten. Grote blijdschap dus, want dit was voldoende voor het Age 1-diploma ťn de eerste limiet voor de Nederlandse Kampioenschappen. Daarvoor moet twee keer minstens 44.000 punten behaald worden. Nika behaalde het diploma en de twee limieten al eerder dit seizoen en is al verzekerd van de NK, ook wel Synchro Beat genoemd. Mirelle krijgt over enkele weken in Limburg de kans om de tweede limiet te halen.

Op Age 2 niveau waren er maar liefst 45 meisjes. Fieke scoorde op de overslag achterover, het eerste figuur, een 4.5 en bleef daarmee een fractie onder haar persoonlijke record. Ook op de bruinvis spin down 360 bleef ze met 4.6 net onder haar beste score. Op de reiger scoorde ze echter geweldig goed. Van ťťn jurylid kreeg ze zelfs een 6.1! Het is nog niet eerder voorgekomen in de geschiedenis van Neptunus '58 dat een meisje op Age 2 niveau hoger dan een zes behaalde. Gemiddeld scoorde ze een 5.3 voor dit figuur en dat was beter dan haar oude pr. Tot slot verbeterde ze zich ook op de kiep halve draai met 0.2 punt tot 4.6. Dat bracht haar op een eindtotaal van 47.758 punten en dat is bijna anderhalf punt hoger dan ooit. Helaas staat de NK-limiet voor Fieke op 49.000 punten. Voor JoŽlle, die twee jaar jonger is dan Fieke, is de limiet 47.000 punten. In december had ze haar eerste limiet al gehaald met 47.051 punten en dus was het doel nu om voor de tweede keer de limiet te behalen en definitief een ticket voor de Synchro Beat te bemachtigen. JoŽlle begon voortvaren met een 5.1 voor de overslag achterover, 0.2 hoger dan ooit. Dit was tevens een verbetering van haar eigen clubrecord. Op de bruinvis spin down 360 verbeterde ze haar pr van 4.5 naar 4.7. Voor de reiger kreeg ze uitsluitend vijven van de jury met een gemiddelde van 5.2 Het was de eerste keer dat ze de reiger en de kiep halve draai in een wedstrijd liet zien. Voor dat laatste figuur scoorde ze een 5.1 en dat was een verbetering van het oude clubrecord van Melanie van Dinther met maar liefst 0.7 punt! Dat bracht JoŽlle op een totaal van 50.829 punten en een vijftiende plaats. En, ruim gekwalificeerd voor de Synchro Beat in juni in Eindhoven. JoŽlle heeft het hoogste punten aantal ooit gehaald op dit niveau binnen Neptunus '58. Fieke staat op de vierde plaats. Net als Nika profiteert ook JoŽlle van het feit dat niet alle meisjes hun solo willen zwemmen en dus zal ook zij op 4 maart bij de uitvoeringenwedstrijd in actie mgoen komen. Daarvoor staat ze als zevende geplaatst.

Uitslag

Terug naar 'uitslagen synchroonzwemmen'