Uitslag diplomazwemmen aanloopniveau 11 december in Eindhoven

Zondag 11 december zat Mirelle de Kort al vroeg in de auto. Samen met haar vader, jurylid Femke en coach Sandra ging de reis naar Eindhoven om bij een diplomasessie van Synchro Team Eindhoven te proberen haar spagaatdiploma te behalen.

Er zijn verschillende oefeningen die de meisjes moeten laten zien: zwemslagen, stuwen, figuren, eggbeaten, spagaten en splits op de kant en een aantal stukjes op muziek. Voor elke oefening geeft de jury een 3, een 2 of een 1. Als je een 3 haalt dan heb je het goed tot erg goed gedaan. Een 2 krijg je als het figuur voldoende tot ruim voldoende is. Als het figuur nog niet goed genoeg is, krijg je een 1. Bij elk diploma worden er 14 verschillende onderdelen gezwommen, waarvan drie oefeningen op muziek. En die tellen dubbel mee. De muziekoefeningen zijn het leukst om te zien en ook het leukst om te doen voor de meisjes.

Als eerste stond het banen zwemmen op het programma. Een baan zijslag en vervolgens een baan met steeds vier slagen borstcrawl en vier banen rugcrawl. Voor de zijslag haalde Mirelle een 2 en voor de borstcrawl en rugcrawl een 3.
Daarna kwam meteen al het mooiste onderdeel, het zwemmen op muziek. Het eerste onderdeel is een heuse minishow met maar liefst 8 onderdelen. Mirelle had er echter totaal geen problemen mee en scoorde voor zowel de uitvoering als de maat een 3. Vervolgens werd er een figurencombinatie op steeds sneller wordende muziek getoond en daarna nog een baan schoolslag waarbij patroonswisselingen (zowel boven als onder water) moeten worden getoond. Daarvoor sprong Sandra ook nog even het water in, want in je eentje patroonswisselingen laten zien is een beetje lastig... Ook dit ging weer uitstekend bij Mirelle en wederom kreeg ze drieŽn.
Bij het onderdeel stuwen moest Mirelle 10 meter dolfijnstuwing en 1 baan thrusts met torpedostuwing laten zien. Bij dat tweede onderdeel is het de bedoeling dat je een snelle beweging maakt met je armen en je hoofd ook nog boven water houdt. Een best lastige oefening waar Mirelle een 2 voor scoorde. Voor de dolfijnstuwing kreeg ze 'gewoon' een drie.
Voor het onderdeel eggbeaten moest Mirelle een hele baan zijwaarts eggbeaten met een halve baan haar linkerarm op en een halve baan haar rechterarm. Best zwaar om zo gestrekt je arm uit het water te houden en dan ook nog te verplaatsen, maar voor Mirelle was dit geen enkel probleem.
Ook stonden er vier figuren op het programma. Deze figuren worden ook gezwommen bij de wedstrijden en dus gesneden koek. Voor het aannemen van de kraanhouding, de verticaal gebogenkniehouding, de overslag voorover uit spagaathouding en de flamingo kreeg ze dan ook enkel drieŽn.
Tot slot werd de lenigheid op de kant gemeten. Met een platte split en een uitstekende cobra besloot ze de diplomasessie.

Uiteindelijk bleek Mirelle ruimschoots geslaagd. Ze scoorde maar liefst 49 punten van de te behalen 51. Nu gaat ze flink aan de slag om zo snel mogelijk het barracudadiploma te behalen. Als ze geslaagd is voor dat diploma mag ze namelijk meedoen aan wedstrijden op Age 1 niveau en proberen de limieten voor de Nederlandse Kampioenschappen (in juni 2012) te zwemmen.

Foto's volgen later

Terug naar 'uitslagen synchroonzwemmen'