Uitslag figurenwedstrijd 6 november in Roosendaal

Zondag 6 november was een spannende dag voor een aantal synchroonzwemsters. Vier meisjes deden namelijk voor het eerst aan een figurenwedstrijd mee. In Roosendaal kwamen zij in actie op basishoudingniveau. Ook waren er meisjes op balletbeen- en spagaatniveau. Op wedstrijdniveau kwamen nog eens 12 meisjes in actie, waarvan enkelen voor het eerst op een hoger niveau.

Op basishoudingniveau zwomm Carmen van Kempen, die net voor de zomervakantie gestart is bij Neptunus '58, en al meegezwommen heeft in de grote show in juli samen met Eveline vd Heuvel en Kunera Wessels. Eveline haalde een zilveren medailleplaatje met 28 punten, een fantastische score voor de eerste keer. Voor het figuur 'rugligging-tubhouding-rugligging' behaalde ze zelfs de maximale score van 9 punten! Voor dat figuur haalde Carmen eveneens 9 punten. Zij behaalde ook een zilveren medailleplaatje met 27 punten. Kunera behaalde een bronzen medailleplaatje met 14 punten. Kunera is pas 8 jaar oud, dus een keurige prestatie. Ze haalde haar hoogste score voor het figuur 'rugligging-tubhouding-rugligging': 5 punten. Eveline haalde de derde score, Carmen de vijfde en Kunera de twaalfde score.

Lieke van Boxtel en Christy Schoones zwommen voor de tweede keer op balletbeenniveau. Deze meisjes haalden pas drie weken geleden hun zeilbootdiploma, maar daar was in de wedstrijd helemaal niets van te merken. De meiden verpulverden namelijk hun persoonlijke records! Lieke scoorde de vorige keer nog drie zevens en een zes, en nu waren dat drie achten en zelfs een negen. Ze behaalde de maximale score (9) bij het aannemen van de tuckhouding. In totaal scoorde ze 33 punten: goed voor een gouden medailleplaatje en maar liefst zes punten meer dan bij de vorige wedstrijd op dit niveau, begin oktober. Met deze score komt ze ook op de tweede plaats van Neptunus-zwemsters op dit niveau. Christy had de vorige keer nog veel moeite met het aannemen van de hoekhouding (3 punten) en het figuur 'duikelaar tot balletbeenhouding onder water' (5 punten), maar die gingen nu veel beter met respectievelijk zeven en negen punten. Ook Christy haalde negen punten voor het aannemen van de tuckhouding. Voor het balletbeen kreeg ze zeven punten. In totaal scoorde ze net als Lieke een gouden medailleplaatje met 32 punten. Dit is tien punten meer dan vijf weken geleden en goed voor de derde plaats op de ranglijst van Neptunus-zwemsters op dit niveau. Lieke haalde de tweede en Christy de derde score van de maar liefst 22 meisjes op dit niveau.

Mirelle de Kort zwom op spagaatniveau. Dit was haar tweede wedstrijd op dit niveau en ook zij wist zich te verbeteren. Vorige keer haalde ze 30 punten (8-7-6-9 punten) en nu 33 (7-8-9-9). Vooral de overslag voorover vanuit spagaathouding was flink verbeterd met drie punten meer. Mirelle komt daarmee op de derde plaats in de ranglijst op spagaatniveau. Ze was het beste meisje tijdens deze wedstrijd op spagaatniveau.

Uitslag aanloopniveau

Ondertussen lieten aan de andere kant van het bad de meisjes op wedstrijdniveau hun figuren zien.
Nika Bozelie haalde net voor de herfstvakantie haar barracudadiploma waardoor ze nu in Roosendaal voor het eerst op Age 1 mocht uitkomen. De afgelopen weken is keihard getraind om alle figuren onder de knie te krijgen. Ze was soms nog wat gehaast, maar haalde fantastische punten. Al meteen bij het eerste figuur, het balletbeen, haalde ze twee vijven! Ook bij de overslag voorover en duikelaar zat ze ruim boven de 4.4 gemiddeld die nodig is voor het diploma. Nika maakte het bij het laatste figuur nog erg spannend, want deze ging iets minder goed. Maar gelukkig was het nog wel voldoende voor het diploma. Met 44.540 haalde ze de zevende score. Veel belangrijker is dit dat voldoende was voor het Age 1-diploma én de eerste limiet voor de Synchro Beat 2012. Dit zijn de Nederlandse Kampioenschappen voor meisjes op Age 1 (onder 12 jaar) en Age 2 (onder 15 jaar). Ze moet 2 keer de limiet behalen om mee te mogen doen. Eind november in het Limburgse Eijsden én op 18 december in Schijndel kan ze proberen haar tweede limiet te behalen.

Joëlle van Dijk behaalde op 2 oktober haar Age 1-diploma en mocht daardoor vijf weken later al op Age 2 uitkomen. Ook zij moest flink aan de bak om alle nieuwe figuren te leren. Het moeilijke op Age 2 niveau is ook nog eens dat er bij sommige figuren draaien naar beneden getoond moeten worden. De overslag achterover was het eerste figuur en de twaalfjarige Joëlle liet meteen zien dat ze diploma-aspiraties had, want ze scoorde gemiddeld een 4.8, terwijl voor het diploma een 4.5 vereist is. Met deze score nam ze zelfs het clubrecord over van Adelinde Schnitzeler. De bruinvis spin down 360° ging iets minder (3.9 gemiddeld), maar ze revancheerde zich op de andere twee figuren (barracuda spin down 180° en flamingo gebogen knie) met gemiddeld een 4.8 en een 4.5. Daarmee kwam ze tot een eindscore van 45.469 punten en dit leverde haar het Age 2-diploma op. Joëlle blijft nog op Age 2 niveau zwemmen in een poging de twee limieten voor de Synchro Beat te behalen. Sasha vd Bergh begon juist iets minder sterk op de overslag achterover, maar zwom vervolgens wel persoonlijke records op de bruinvis spin down 360°, barracuda spin down 180° en flamingo gebogen knie. Op het laatste figuur scoorde ze ruim een punt meer dan ooit: gemiddeld een 4.8. Wat Sasha echter nog niet wist toen ze in het water lag, was dat een 4.3 gemiddeld voldoende zou zijn voor het Age 2-diploma. Met 46.023 behaalde ze ruim voldoende punten en promoveert ze nu naar de Junioren. Fieke Bouwmans haalde op 16 oktober in Venray haar diploma, maar omdat ze nog geen 15 jaar is blijft ook zij in deze categorie zwemmen om de limieten proberen te behalen. Fieke verbeterde haar persoonlijke record op de overslag achterover van een 4.3 naar een 4.5. De twee figuren die geloot waren had ze nog niet eerder gezwommen in een wedstrijd, mar met een 4.2 en een 4.7 gemiddeld scoorde ze mooie punten. In totaal eindigde ze 45.329 punten. Helaas was dat nog niet voldoende voor een NK-limiet. Moniek vd Boogaard wist haar persoonlijke record op de bruinvis spin down 360° exact te evenaren: een prestatie op zich met vijf juryleden die punten tot ééntiende achte de komma geven! Bij de barracuda spin down 180° had ze erg veel geluk. Ze moest als eerste starten met dit figuur en de jury wist blijkbaar nog niet helemaal wat ze er mee aan moesten, want hoewel hij allesbehalve vlekkeloos ging scoorde ze erg hoog met gemiddeld een 4.8. Bij het laatste figuur, de flamingo gebogen knie, was de jury het totaal niet eens: de punten varieerden van een 3.5 tot een 5.5. Helaas was dat nog niet voldoende om het felbegeerde diploma te behalen, want ze kwam tot 43.183 punten, ruim 2 punten hoger dan ooit. Moniek gaat op 27 november in Eijsden en op 18 december in Schijndel nieuwe pogingen doen om dan wel de vereiste 45 punten te behalen. Alicia Suiker zwom persoonlijke records op de overslag achterover, barracuda spin down 180° en flamingo gebogen knie en verbeterde zo haar eindtotaal met ruim twee punten tot 42.229.

De grootste groep meiden startte op Junioren-niveau. Rowie vd Oever was de beste van Neptunus '58. Ze verbeterde haar persoonlijke records op de kiep split gesloten 180°, ibis continuous spin en vliegende vis. De jury was het duidelijk niet eens op het vierde figuur, want haar punten voor de catalina twirl varieerden van een 2.9 tot 5.0. In totaal behaalde ze 48.355 punten, want een verbetering van haar top 3-notering betekende. Ze scoorde namelijk twee punten hoger dan ooit. Anne Oremans verbeterde het clubrecord op de catalina twirl en zwom tevens een pr op de vliegende vis. In totaal scoorde ze 0.7 punten hoger dan ooit en kwam ze nu tot 46.904 punten. Michelle Megens zwom vooral erg sterk op de twee verplichte figuren, de kiep split gesloten 180° en ibis continuous spin met gemiddeld een 5.1 en een 4.6. Ze zwom op alle figuren een persoonlijk record en verbeterde haar eindtotaal met twee punten tot 46.105 punten. Adelinde Schnitzeler en Sandra Schellekens waren de enige junioren die deze figuren al vaker geloot hadden, maar beiden hadden niet echt hun dag en kwamen niet tot hun topscores van een jaar geleden in het Limburgse Horst. Adelinde kwam tot 45.481 en Sandra tot 45.282. Yosca Bozelie haalde net voor de zomervakantie haar Age 2-diploma en maakte nu haar debuut bij de Junioren. Met keurige scores voor een debuut op het op één na hoogste niveau kwam ze tot een eindtotaal van 44.459 punten.

Uitslag wedstrijdniveau


Sasha, Nika en Joëlle met hun diploma's

Terug naar 'uitslagen synchroonzwemmen'