Uitslag figurenwedstrijd 26 juni 2011 in Eindhoven

Zondag 26 juni werd er weer een figurenwedstrijd gehouden, dit keer in Eindhoven. Eerst zwommen de meisjes op aanloopniveau en vervolgens was het de beurt aan de meisjes op wedstrijdniveau. Ondanks dat de trainingen de laatste weken/maanden vrijwel allemaal in het teken staat van de show die volgend weekend gegeven wordt, werd er uitstekend gezwommen.

AANLOOPNIVEAU
Op Zeilbootniveau kwamen Lieke van Boxtel, Lisa van Esch en Christy Schoones in actie. De dames deden het zeer goed, en er werden hoge punten gescoord. op het zeilbootniveau verbeterden Lisa van Esch en Christy Schoones zich en haalden een gouden medailleplaatje met resp. 30 en 34 punten. Lieke van Boxtel heeft een abonnement op zilveren medailleplaatjes met 27 punten. Lieke scoorde de maximale 9 punten op de zeilboot beurtelings, maar de rugligging met handen gestrekt boven hoofd blijft lastig. Deze houding moeten de meisjes namelijk 15 seconden laten zien, en daar had Lieke wat moeite mee. Ze scoorde daarom 3 punten voor dit figuur. Het beste figuur voor Lisa was de rugligging met handen gestrekt boven hoofd, want daarmee behaalde ze negen punten. Haar moeilijkste figuur was de oester, maar daarvoor haalde ze nog altijd een dikke voldoende met 6 punten. Christy haalde de maximale score van 9 punten voor zowel de rugligging met handen gestrekt boven hoofd als voor de oester. Nika Bozelie kwam uit op barracudaniveau, en haalde bij haar debuut meteen goud met 32 punten. Ze behaalde meteen de maximale score van 9 punten voor het inhoeken-opzetten kraanhouding-naar verticale houding. Het moeilijkste was het inhoeken, doorhoeken en dan 1 been neerleggen naar balletbeenhouding onder water.

De einduitslag zag er als volgt uit:
Zeilboot
Christy Schoones – 34 punten (PR, goud)
Lisa van Esch – 30 punten (PR, goud)
Lieke van Boxtel- 27 punten (evenaring PR, zilver)

Barracuda
Nika Bozelie - 32 punten (1e keer op dit niveau, goud)WEDSTRIJDNIVEAU
Op wedstrijdniveau kwamen er zeven meiden in actie. Voor Rachel Brunnen, Fieke Bouwmans en Marian vd Hanenberg was het de eerste officiële wedstrijd op Age 1-niveau. Bij de clubkampioenschappen konden ze al proeven van dit niveau. De meiden deden ondanks dat het hun debuut was boven verwachting goed. Het eerste figuur was het balletbeen. Dit relatief makkelijke figuur leverde supergoede cijfers op. Marian haalde gemiddeld een 4.5, Rachel zelfs een 5.3 en Fieke een 5.5. Voor het Age 1-diploma moet je gemiddeld per figuur een 4.4 halen, dus dit was een uitstekende start. Fieke nam zelfs het clubrecord over van Michelle Megens. Het tweede figuur was de overslag voorover. Dit figuur hadden de meiden bij de clubkampioenschappen ook al gezwommen, maar nu ging het bij alledrie beter. Rachel scoorde gemiddeld een 4.5, Marian een 4.8 en Fieke zelfs een 4.9. Figuur nummer drie was de Neptunus. Rachel behaalde een 4.3, Marian een 4.8 en Fieke maar liefst een 5.2 en dat was 0.3 punt hoger dan het oude clubrecord, wat op naam van Hanneke van Weert stond. Tot slot lieten de meiden de barracuda zien. Rachel behaalde daarvoor een 4.1, Marian 4.5 en Fieke een 4.7. Daarna kon het rekenen beginnen om te zien of er diploma's behaald waren. Bij Fieke en Marian was het meteen duidelijk dat ze boven de vereiste 44.000 punten zaten, maar bij Rachel waren de punten voor het laatste figuur verkeerd opgeschreven. Met die punten zou ze namelijk het diploma net niet gehaald hebben. Gelukkig voor haar bleek bij de prijsuitreiking dat er een foutje gemaakt was, en met 44.960 punten behaalde ze ruim het Age 1-diploma. Rachel eindigde als veertiende. Marian kwam uit op een totaal van 46.659 punten en werd negende. Fieke kwam uit op een monsterscore van 50.724, het hoogste wat ooit door een zwemster van Neptunus '58 behaald is. Rowie vd Oever kwam drie jaar geleden tot 50.649 punten. Fieke behaalde met haar prestatie ook nog eens een bronzen medaille. De drie meiden promoveren nu naar de Age 2-categorie. In oktober mogen zij voor het eerst in actie komen op dat niveau.
Yosca Bozelie kwam als enige uit op Age 2-niveau. De vorige wedstrijd behaalde ze nog 43.936 punten, terwijl er voor het diploma 45.000 vereist zijn. Haar eerste figuur, de bruinvis spin down 360° is niet haar favoriete figuur, en dat bleek ook nu weer. Ze scoorde gemiddeld een 4.0, exact evenveel als in december in Rosmalen. Op haar tweede figuur, de overslag achterover, scoorde ze een 4.2, iets lager dan haar persoonlijke record. Het zag er halverwege de wedstrijd dus niet naar uit dat ze het diploma zou halen, want daarvoor moet gemiddeld een 4.5 behaald worden. Yosca zag haar trainingsinzet echter beloond, want voor de flamingo gebogen knie scoorde ze een 4.7 (0.4 punt hoger dan haar persoonlijke record). Tot slot liet ze de barracuda spin down 180° zien. Het was de eerste keer dat ze dit figuur in een wedstrijd zwom en is best lastig, want je moet eerst heel snel omhoog naar verticale houding en dáárna met een halve draai onder water zakken. Extra training op dit figuur een dag eerder bleek echter heel veel geholpen te hebben, want met gemiddeld een 5.2 zwom ze zelfs naar een nieuw clubrecord! Deze stond met gemiddeld een 3.2 op naam van Adelinde Schnitzeler. Door deze goede twee figuren kwam ineens het diploma in beeld, en er werd dan ook langs het bad al gestart met rekenen. Yosca scoorde uiteindelijk 45.430 punten en daarmee het felbegeerde Age 2-diploma. Daarmee promoveert ze naar de Junioren.
Op juniorenniveau kwamen drie dames van Neptunus '58 in actie: Michelle Megens (die haar debuut maakte op dit niveau), Sandra Schellekens en Adelinde Schnitzeler. Op het eerste figuur, de kiep split gesloten 180°, ontliepen de dames elkaar niet veel: Adelinde gemiddeld een 4.7, Michelle een 4.8 en Sandra een 4.9. De ibis continuous spin zwommen de dames ook al bij de clubkampioenschappen. Michelle verbeterde haar pr van een 4.1 naar een 4.3, terwijl Adelinde nu tot 4.7 kwam. Sandra scoorde een 5.1 en verbeterde daarmee het clubrecord van Anne Oremans, die tot 4.9 kwam. Figuur 3 was de Gaviata open 180°. Voor dit figuur scoorde Michelle gemiddeld een 4.4, Adelinde een 4.7 (exact evenveel als haar persoonlijke record) en Sandra een 5.0. Voor Sandra was dit ruim 0.3 punt hoger dan haar oude pr en tevens goed voor een verbetering van het clubrecord. Tot slot stond de cycloon op het programma, een figuur wat door alledrie gevreesd werd. Adelinde scoorde daarvoor 3.8, Michelle 3.9 en Sandra 4.0. Voor Adelinde was dat een verbetering van 0.6 punt. In totaal kwam Michelle bij haar debuut tot 44.100 punten. Adelinde behaalde 44.910 punten, en dat is twee punten meer dan bij de vorige wedstrijd met deze figuren. Sandra behaalde 47.938 punten, ruim vijf punten meer dan bij de vorige wedstrijd met deze figuren.

De einduitslag zag er als volgt uit:
Age 1
Fieke Bouwmans - 50.724 punten (1e keer op dit niveau) - 3e plaats - Diploma
Marian vd Hanenberg - 46.659 punten (1e keer op dit niveau) - 9e plaats - Diploma
Rachel Brunnen - 44.960 punten (1e keer op dit niveau) - 14e plaats - Diploma

Age 2
Yosca Bozelie - 45.430 punten (PR) - 17e plaats - Diploma

Junioren
Sandra Schellekens - 47.938 punten
Adelinde Schnitzeler - 44.910 punten
Michelle Megens - 44.100 punten (1e keer op dit niveau)


Behaalde clubrecords tijdens de wedstrijd:
Age 1
Fieke Bouwmans - balletbeen - 8.853 punten
Fieke Bouwmans - neptunus - 9.360 punten

Age 2
Yosca Bozelie - barracuda spin down 180° - 10.990 punten

Junioren
Sandra Schellekens - ibis continuous spin - 14.373 punten
Sandra Schellekens - gaviata open 180° - 14.093 punten

Terug naar 'uitslagen synchroonzwemmen'