Uitslag figurenwedstrijd 12 december in Rosmalen

Zondag 12 december werd er weer een figurenwedstrijd gehouden, dit keer in Rosmalen. Eerst zwommen de meisjes op aanloopniveau en vervolgens was het de beurt aan de meisjes op wedstrijdniveau.

AANLOOPNIVEAU
Vier meisjes wisten bij de aanloopwedstrijd een PR neer te zetten voor de eindscore en twee keer werd de hoogste score geŽvenaard. Op zeilbootniveau was het een spannende strijd tussen Lieke van Boxtel, Lisa van Esch en Christy Schoones. Maar dat kon je niet zien aan de eindstand. Hoge scores voor het ene figuur werden afgewisseld met iets minder hoge scores voor een ander figuur. Lisa scoorde maar liefst de volle negen punten voor de 15 seconden basishouding op de borst (een pr), terwijl Lieke negen punten haalde op de oester (een pr) en Christy negen punten haalde op de zeilboot beurtelings. Op de zeilboot en op de rugligging met armen gestrekt boven het hoofd scoorde ze nieuwe pr's. Alle drie wisten ze aan het eind 27 punten op het scorebord te zetten. 3 keer zilver dus. Lisa evenaarde daarmee haar pr, terwijl Christy zich met vier punten verbeterde.
Bij het balletbeenniveau zwommen Mirelle de Kort en Romy van Laarhoven. Mirelle had wat minder lucht dan anders deze wedstrijd, maar haalde nog altijd zilver met 24 punten. Ze scoorde negen punten op de tuckhouding, een nieuw pr, want de vorige keer behaalde ze zes punten. Romy, die de vorige keer zilver had gehaald, vond dat ze nu maar eens goud moest halen. En dat deed ze met 31 punten. Ze behaalde een pr op de tuckhouding en op het inhoeken doorhoeken tot balletbeenhouding onder water, waarop ze de volle negen punten kreeg.
Nika Bozelie wist haar PR op spagaatniveau van de vorige wedstrijd te evenaren. Ze haalde weer netjes 27 punten en een zilveren medailleplaatje.
Opvallend waren de resultaten op barracudaniveau. Meestal scoren Fieke Bouwmans en JoŽlle van Dijk hoger dan Rachel Brunnen en Marian vd Hanenberg. Maar dat is nu voorbij, want Rachel en Marian haalden beiden 31 punten (en goud), terwijl Fieke en JoŽlle zilver haalden. Grappig was dat de meiden zelf vonden dat het niet zo goed ging, in tegenstelling tot de jury dus. Regelmatig kwam een van de vier meiden het water uit met het idee dat er best wel wat foutjes in hun figuur zaten, maar dat ze er toch met drieŽn voor beloond werden. Het is echter alleen maar knap dat de meiden zelf weten dat, ookal krijgen ze drieŽn, hun figuur nog niet perfect is. Waarschijnlijk zal een aantal van hen bij de volgende wedstrijd, in juni 2011, op Age 1-niveau uitkomen, en dan wordt wel elk klein foutje 'afgestraft' door de jury. Klasse dames, dat jullie dit nu al kunnen! Rachel scoorde trouwens pr's op allevier de figuren en op de barracuda haalde ze zelfs de maximale score van 9 punten. Voor Marian waren en pr's (beide keren de maximale 9 punten) op zowel het aannemen van de balletbeenhouding onder water als voor de verticaal gebogen kniehouding met halve draai.

De einduitslag zag er als volgt uit:
Zeilboot
Lisa van Esch - 27 punten (evenaring PR)
Lieke van Boxtel- 27 punten
Christy Schoones - 27 punten (PR)

Balletbeen
Romy van Laarhoven - 31 punten (PR)
Mirelle de Kort - 24 punten

Spagaat
Nika Bozelie - 27 punten (evenaring PR)

Barracuda
Rachel Brunnen - 31 punten (PR)
Marian vd Hanenberg - 31 punten (PR)
JoŽlle van Dijk - 29 punten
Fieke Bouwmans - 28 punten


WEDSTRIJDNIVEAU
Ook op wedstrijdniveau kwamen er veel meisjes in actie. Op Age 1 maakt Sheren Braam haar debuut. Helaas ging haar eerste figuur, de overslag voorover, niet echt lekker (hoge drieŽn), maar na een peptalk van trainster Sandra ging het stukken beter. Het vertrouwen kwam terug, en dat bleek meteen uit haar punten voor haar balletbeen: allemaal in de vijf! Ook haar Neptunus en Barracuda gingen goed, maar helaas kwam ze door de mindere overslag net wat punten tekort voor haar diploma. Ze kwam tot 43.791 waar er 44.000 punten nodig zijn. Erg jammer, want door de zenuwen zwom ze haar figuren allemaal net iets te snel. Ook Leonie vd Boogaard kwam uit op dit niveau. Een maand geleden kwam ze met 43.8 al erg dicht in de buurt van het diploma, maar omdat ze zichzelf iets te veel druk oplegt, lukte het dit keer niet. Ze bleef bij de vier figuren steeds net iets onder haar pr's, en eindigde nu op 40.476 punten. Erg jammer, want met de trainingen laat ze zien dat ze het echt wel kan! Sheren werd achtste, Leonie 18e.
Op Age 2 wist Hanneke van Weert eindelijk het felbegeerde diploma te behalen. Ze behaalde al viermaal 44 punten, terwijl de grens voor het diploma 45 punten is. Het begon echter niet helemaal lekker voor Hanneke, want op de beide verplichte figuren (overslag achterover en de bruinvis spin down 360į) scoorde ze iets onder haar pr. Wel zat ze met gemiddeld een 4.46 en een 4.6 nog op schema voor haar diploma. Met de kiep halve draai had ze wat moeite, waardoor ze alles op alles moest zetten bij haar laatste figuur, de reiger, om het jaar af te kunnen sluiten met een diploma. En dat lukte, want met maar liefst bijna een 5.4 gemiddeld kwam ze tot een totaal van 45.150 punten. De score werd al tijdens de wedstrijd uitgerekend, maar toen begon het lange wachten, want het is natuurlijk mogelijk dat niet alle punten goed opgeschreven zijn of dat er ergens een rekenfoutje is gemaakt. Gelukkig was dit niet het geval en mocht Hanneke eindelijk haar diploma in ontvangst nemen. Hiermee promoveert ze naar het juniorenniveau. Hanneke eindigde als 21e en verbeterde ook het clubrecord op de reiger. Sasha vd Bergh verbeterde haar pr op de bruinvis spin down 360į van gemiddeld een 4 tot gemiddeld bijna een 4,5. Ook op de reiger en kiep halve draai verbeterde ze zich, waardoor ze nu 44.182 punten haalde, goed voor een 26e plaats. Yosca Bozelie zag haar trainingsinzet beloond met mooie persoonlijke records. Op de overslag achterover en de bruinvis spin down 360į was ze gemiddeld 0.2 punt beter dan haar hoogste score tot nu toe. De reiger ging fantastisch, met maar liefst een 5.0 gemiddeld! Dit was de vorige keer nog een 4.3. Op de kiep halve draai verbeterde ze zich met 0.8 punt. Yosca's doel voor deze wedstrijd was om meer dan 40 punten te scoren (haar pr stond op 38.6), maar dat ze maar liefst 43.936 punten zou behalen, had niemand verwacht! Het leverde haar de 28e plaats op. Lisa vd Boogaard evenaarde haar pr op de overslag achterover. Voor de bruinvis spin down 360į verbeterde ze zich van een 3.3 tot een 3.9. Ook op de reiger en kiep halve draai scoorde ze nog niet eerder zo hoog. Daardoor verbeterde ze haar pr met 2,5 punt tot 41.738 en werd ze 33e. Bij Alicia Suiker was de jury het niet echt eens over haar bruinvis spin down 360į, want de punten varieerden van een 3.8 tot een 5.2. Het leverde haar wel een pr op. Ook op de reiger en de kiep halve draai was ze een fractie beter dan haar oude pr's. Ze verbeterde haar beste totaalscore met een punt tot 40.143 en eindigde daarmee als 37e. Moniek vd Boogaard evenaarde net als haar nichtje haar pr op de overslag achterover. De reiger ging weer erg goed (en hoog) met als resultaat bijna een 5 gemiddeld! In totaal scoorde Moniek 40.087 punten, wat goed was voor de 39e plaats.
Op juniorenniveau was Adelinde Schnitzeler wederom de beste met een 14e plaats (46.583 punten). Ze scoorde echter niet zoveel punten als twee weken eerder in Horst met andere figuren. Dit keer stond namelijk de moeilijke dolco op het programma. Op de ibis continuous spin evenaarde ze haar pr. De bruinvis hele draai (gemiddeld een 5.0 en goed voor een nieuw clubrecord) en dolco (4.5) liet ze voor het eerst zien in een wedstrijd. Voor het diploma moet voor elk figuur gemiddeld een 5.2 gehaald worden, en dus een totaalscore van 52.000 punten. Dat de junioren van Neptunus '58 weinig voor elkaar onder doen, bleek deze wedstrijd erg goed, want Rowie volgde Adelinde op de voet met 46.385 punten (15e plaats). Rowie verbeterde haar pr op de dolco en haar totaalscore was bijna een punt hoger dan de vorige keer. Rowie raakte wel haar clubrecord op de dolco kwijt aan Anne Oremans, die gemiddeld 0.1 punt hoger scoorde dan Rowie in oktober. Anne scoorde 0.7 punt hoger dan haar eigen persoonlijke record. Bij de bruinvis hele draai maakte er ťťn jurylid een foutje en gaf Anne een 5.8 in plaats van een 4.8. Omdat het hoogste en laagste cijfer weggestreept worden, maakte het voor de eindscore verder weinig uit, maar het staat wel leuk. Ze verbeterde haar pr op dit figuur met 0.2 punt. Anne eindigde met 46.193 als 16e en verbeterde haar pr met 3.5 punten. Sandra Schellekens had haar dag niet helemaal, en wist op geen enkel figuur een pr te scoren. De vorige keer dat ze de dolco liet zien in een wedstrijd, kreeg ze van de jury twee strafpunten omdat haar dolcohouding te veel op een spagaat zou lijken. Dit keer ging het echter beter en behaalde ze geen strafpunten. Ze scoorde nu 45.039 punten en eindigde als 19e. Melanie van Dinther kwam voor het eerst uit op juniorenniveau en scoorde dus alleen maar persoonlijke records. Vooral haar dolco ging goed, met gemiddeld een 4.8. In totaal behaalde Melanie met 43.649 punten de 21e plaats.

De einduitslag zag er als volgt uit:
Age 1
Sheren Braam - 43,791 punten (1e keer op dit niveau)
Leonie van den Boogaard - 40,467 punten

Age 2
Hanneke van Weert - 45,150 punten (PR + diploma)
Sasha vd Bergh - 44,182 punten (PR)
Yosca Bozelie - 43,936 punten (PR)
Lisa vd Boogaard - 41,738 punten (PR)
Alicia Suiker - 40,143 punten (PR)
Moniek vd Boogaard - 40,087 punten

Junioren
Adelinde Schnitzeler - 46,593 punten
Rowie vd Oever - 46,385 punten (PR)
Anne Oremans - 46,193 punten (PR)
Sandra Schellekens - 45,039 punten
Melanie van Dinther - 43,649 punten (1e keer op dit niveau)


Behaalde clubrecords tijdens de wedstrijd:
Age 2
Hanneke van Weert - Reiger - 11,340 punten

Junioren
Anne Oremans - Dolco - 15,603 punten
Adelinde Schnitzeler - Bruinvis hele draai - 12,583 punten


Complete uitslagen wedstrijdniveaus

Terug naar 'uitslagen synchroonzwemmen'