Uitslag figurenwedstrijd 24 januari in Helmond

Zondag 24 januari 2010 haalden Yosca Bozelie en Alicia Suiker het Age-1 diploma synchroonzwemmen, want zij haalden meer dan 44 punten in de eerste figurenwedstrijd van dit jaar. De andere acht kandidaten op wedstrijdniveau (Age 2 en junioren) haalden geen diploma maar deden wel hun uiterste best op de nieuwe figuren, die voor de komende vier jaar vastgesteld zijn. Op aanloopniveau werden bijzonder goede resultaten behaald: twee bronzen medailleplaatjes, 5 zilveren en 5 gouden. En dat terwijl vijf meisjes nog nooit eerder aan een synchroonzwemwedstrijd hadden meegedaan.

Op basishoudingniveau behaalden Kelly van Esch, Julie van Gimst en Mirelle de Kort goud. Kelly en Julie scoorden dertig punten en Mirelle maar liefst 36, het maximale aantal punten en dat in haar allereerste wedstrijd! Christy Schoones (23) en Lisa van Esch (22) behaalden beiden brons. Zij zwommen ook voor het eerst een wedstrijd. Lisa had nog wat moeite met de rugligging, tubhouding en weer naar rugligging en Christy vond het 10 seconden op de buik blijven drijven nog erg lastig.
Op het zeilbootniveau was Lieke van Boxtel de enige zwemster van Neptunus '58. Haar basishouding op de buik en de zeilboot beurtelings gingen erg goed, met alleen maar drieŽn. Helaas ging de basishouding op de rug met de armen boven het hoofd iets minder goed, waardoor ze met 27 punten zilver behaalde.
Op balletbeenniveau scoorde Fiona Waddell net als de vorige wedstrijd goud, nu met 31 punten. Voor haar balletbeen kreeg ze van elk van de vijf juryleden een drie! Nika Bozelie behaalde zilver met een persoonlijk record van 26 punten. Dit is twee punten meer dan in voorgaande wedstrijden.
Bij het spagaatniveau was er goud voor Marian vd Hanenberg met 31 punten. De flamingohouding ging erg goed, met enkel drieŽn. Fieke Bouwmans had een iets mindere dag en kwam met 27 punten nog altijd tot zilver. Ook zij had geen enkele moeite met het aannemen van de flamingohouding. Het was de eerste keer dat Marian boven Fieke wist te eindigen op dit niveau.
De zussen Jilly en Sheren Braam kwamen uit op het barracudaniveau. Zij zwommen in het verleden al bij een andere vereniging en hebben een aantal maanden geleden het synchroonzwemmen weer opgepakt. Omdat ze het barracudadiploma nog niet hebben behaald, mogen ze nog niet op wedstrijdniveau uitkomen. Vandaar dat ze deze wedstrijd meededen op het hoogste aanloopniveau. Beiden behaalden zilver met 25 punten.

Op Age 1 waren er twee meisjes van Neptunus '58: Yosca Bozelie en Alicia Suiker. Het was voor Alicia de eerste wedstrijd op dit niveau en ze behaalde meteen haar diploma. Ze scoorde met 45.104 ruim een punt meer dan nodig was voor het Age 1 diploma en eindigde als veertiende. Voor Yosca, die in november nog 38.592 punten haalde, was er eveneens een diploma. Zij verbeterde zich sterk en kwam nu tot 44.699 punten! Het leverde haar een zestiende plaats op. Beide meiden scoorden hoge cijfers voor het balletbeen, met voor Alicia zelfs een 6.0!
Op Age 2 niveau waren er vijf meiden namens Neptunus '58. Voor het diploma zijn 45.000 punten vereist en Melanie van Dinther kwam daarbij het dichtst in de buurt met 43.750 punten. Adelinde Schnitzeler volgde haar op de voet met 43.294 punten. Hanneke van Weert kwam tot 41.445 punten, Michelle Megens tot 40.643 en Sasha vd Bergh behaalde 37.457 punten. Voor Adelinde, Michelle en Sasha was het de eerste wedstrijd op dit niveau.
Ook op Junioren niveau waren er twee debutantes: Anne Oremans en Milly vd Veerdonk. Anne had wat moeite met de kiep split gesloten 180 en was zo lekker aan het draaien dat ze in plaats van een halve draai er een driekwart draai van maakte. Helaas kon de jury dat niet zo waarderen. Met hoge vieren en lage vijven maakte ze dit foutje bij de Ibis continuous spin weer helemaal goed. Milly kwam tot de conclusie dat dit niveau toch andere koek is dan Age 1 en Age 2 en dat hier elk klein foutje genadeloos afgestraft wordt. Vooral op haar minst favoriete figuur, de bruinvis hele draai, bleek dat. Ook Sandra Schellekens, die al langer op dit niveau zwemt, waren de nieuwe figuren even wennen en ook zij had moeite met de bruinvis hele draai. Uiteindelijk behaalde Milly de 23e plaats met 39.692 punten. Anne eindigde als 22e met 42.600 en Sandra scoorde met 44.501 punten de 19e plaats.

Vooral op Age 2 en Junioren was het te merken dat er pas korte tijd nieuwe figuren zijn. De meeste meiden, maar ook de juryleden hadden er nog wat moeite mee, met als gevolg grote verschillen tussen de beoordelingen van de juryleden. Michelle behaalde bijvoorbeeld een 4.0 en een 5.6, voor hetzelfde figuur! De laatste maanden van 2009 is er door de meiden van Neptunus '58 vooral getraind voor de showf en voor de wedstrijd van 20 december, die door hevige sneeuwval helaas afgelast werd. De afgelopen drie weken is keihard getraind om alle nieuwe figuren te leren. De volgende figurenwedstrijd is pas in juni, dus vanaf nu kan er rustig getraind worden om alle figuren te perfectioneren.


Behaalde clubrecords tijdens de wedstrijd:

Age 1
Yosca Bozelie Kiepnus 5,973
Alicia Suiker Duikelaar 9,533

Age 2
Melanie van Dinther Bruinvis spindown 360 9,940
Michelle Megens en Hanneke van Weert Overslag achterover 8,333
Adelinde Schnitzeler Barracuda spin down 180 9,800

Junioren
Anne Oremans Ibis continuous spin 720 13,813
Anne Oremans Bruinvis hele draai 10,167
Sandra Schellekens Dolco 14,260
Sandra Schellekens Kiep split gesloten 180 12,583

Terug naar 'uitslagen synchroonzwemmen'