Uitslag diplomasessie 21 juni 2008

De laatste dag van het seizoen hebben we gebruikt om af te zwemmen voor de aanloopdiplomaīs synchroonzwemmen. 4 meisjes van Neptunusī58 en 15 meisjes van STE uit Eindhoven waren naar Schijndel gekomen om een diploma te halen. Alle vier de meisjes van onze vereniging zijn geslaagd.

Er zijn verschillende oefeningen die de meisjes moeten laten zien: zwemslagen, stuwen, figuren, eggbeaten, spagaten en splits op de kant en een aantal stukjes op muziek. Voor elke oefening geeft de jury een 3, een 2 of een 1. Als je een 3 haalt dan heb je het goed tot erg goed gedaan. Een 2 krijg je als het figuur voldoende tot ruim voldoende is. Als het figuur nog niet goed genoeg is, krijg je een 1. Bij elk diploma worden er 14 verschillende onderdelen gezwommen, waarvan drie oefeningen op muziek. En die tellen dubbel mee. De muziekoefeningen zijn het leukst om te zien en ook het leukst om te doen voor de meisjes.

De geslaagden: Alicia, JoŽlle, Rachel en Carmen

Bij het balletbeenniveau deden drie meisjes van Neptunusí58 mee: Carmen Suiker, JoŽlle van Dijk en Rachel Brunnen. Bij dit diploma worden lastige figuren getoond zoals het balletbeen, de tuckhouding, de hoekhouding en de duikelaar tot balletbeenhouding onder water. Verder wordt natuurlijk gezwommen (vlinderslag benen en borstcrawl met ademhalen om de drie slagen) en gestuwd (doggpeddle en dolfijnstuwing). Bij het eggbeaten gaan de meisjes nu ook zijwaarts. Het onderdeel dat de meisjes vaak het moeilijkst vinden, is de spagaten. Die moeten bij dit diploma 0 cm moeten zijn voor een maximale score. Gelukkig krijg je bij 10 cm of minder ook nog 2 punten. Vooral Carmen had heel goed geoefend op de spagaten. Allebei onder de 10 cm. In totaal haalde Carmen haar diploma met 43 punten. Rachel zou eigenlijk niet bij de diplomasessie kunnen zijn, maar het schema veranderde op het allerlaatste moment en dus was ze er wel bij. Ze haalde het balletbeendiploma met 40 punten. JoŽlle haalde 47 punten. Dat was maar 4 punten minder dan de maximale score van 51 punten.

Bij het spagaatniveau zwom Alicia Suiker voor onze vereniging. Gelukkig is ze weer hersteld van haar blessure, waardoor ze in januari niet voor dit diploma op kon gaan. Het figuur dat Alicia het moeilijkst vindt, van gestrekte ligging op de borst naar gehoekte houding voorover en verder naar kraanhouding, ging verrassend goed. Dit figuur ging zelfs beter dan de andere drie figuren. Dan is er nog een echt struikelblok bij dit diploma: de split (maximaal 10 cm voor een 3). Niemand kon dat punt halen maar gelukkig wordt er bij 20 cm of minder gelukkig nog een 2 gegeven en dat haalde Alicia. Bij de cobra, waarbij je op je buik ligt en een hele holle rug trekt, haalde ze weer de maximale score.

Hanneke van Weert heeft zowel bij Carmen als Alicia meegezwommen, omdat je bij sommige onderdelen met zijn tweeŽn moet zwemmen.

Omdat bijna alle juryleden van Neptunusī58 bij de wedstrijd konden zijn en omdat Aletta Suiker dit jaar jurycursus 9 heeft gehaald, konden we drie jurypanels tegelijkertijd laten werken. Dan gaat het lekker snel. Zowel Marie-Josť vd Bergh als Sandra Schellekens functioneerden voor de eerste keer als jurylid met bevoegdheid 10. Aletta kwam voor de eerste keer als jurylid met bevoegdheid 9 aan de bak. Het ging hen alle drie goed af. Wilma (10), Farina (9), Femke (9) en de juryleden van STE hadden al vaker een diplomasessie gejureerd met de huidige bevoegdheid.

Foto's

Terug naar 'uitslagen synchroonzwemmen'