Uitslag diplomasessie 19 januari 2008

Om 6.00 uur ging de wekker op zaterdagochtend 19 januari. En dat was niet zomaar. Deze dag zouden we opgaan voor onze diploma’s synchroonzwemmen. Geeuw, nog heel eventjes blijven liggen. En dan toch echt uit dat warme bed, want als we niet op tijd in Eindhoven zijn in het Ing. Ottenbad, dan gaat het mis. De juryleden moesten er al om 7.30 uur zijn. De zwemsters vanaf 8.00 uur. En al snel was het lekker druk in het zwembad. 36 meisjes probeerden hun diploma te halen. En bij de meesten is dat ook gelukt. Van Neptunus’58 slaagden er 22 meisjes. Eén meisje mag het in juni op nieuw proberen.

Er zijn verschillende oefeningen die de meisjes moeten laten zien: zwemslagen, stuwen, figuren, eggbeaten, spagaten en splits op de kant en een aantal stukjes op muziek. Voor elke oefening geeft de jury een 3, een 2 of een 1. Als je een 3 haalt dan heb je het goed tot erg goed gedaan. Een 2 krijg je als het figuur voldoende tot ruim voldoende is. Als het figuur nog niet goed genoeg is, krijg je een 1. Bij elk diploma worden er 14 verschillende onderdelen gezwommen, waarvan drie oefeningen op muziek. En die tellen dubbel mee. Onze sport heet niet voor niets synchroonzwemmen. Je zwemt namelijk synchroon of gelijk met elkaar en gelijk met de muziek.

De weken voor het examen is er erg hard getraind en dat kon je aan de resultaten wel zien. Voor het basishoudingdiploma zijn alle vier de meisjes van Neptunus’58 geslaagd. Voor alle figuren haalden de meisjes heel netjes 3’en of 2’en. De moeilijkste oefening waren de spagaten op de kant (25 cm of minder). Blijven oefenen, meiden!

Tegelijkertijd met het basishoudingdiploma werd aan de andere kant van het bad het balletbeendiploma afgezwommen. Daar waren 5 meisjes van Neptunus’58 bij aanwezig. Ook bij dit diploma waren er een aantal moeilijke oefeningen: de duikelaar tot balletbeenhouding onder water en het eggbeaten met verplaatsen. En natuurlijk de spagaten, die bij dit diploma 0 cm moeten zijn voor een maximale score. Gelukkig krijg je bij 10 cm of minder ook nog 2 punten.

Een derde jurypanel keek op dezelfde tijd naar het barracudadiploma, het hoogste diploma bij de aanloopdiploma’s. Als de meisjes dit diploma hebben gehaald, kunnen ze aan officiële wedstrijden meedoen. En dus was het extra spannend. De oefeningen gingen allemaal erg goed. Bij de meeste oefeningen werd de maximale score behaald. Heel moeilijk zijn de zijzwaluwstaart opzij in Amerikaanse beweging en het hoeken/doorhoeken/dubbel balletbeen onder water/balletbeenhouding onder water. En ook de zijsplit op de kant (maximaal 5 cm) is super moeilijk. Gelukkig krijg je bij 15 cm of minder nog net een 2. We zien deze meisjes in juni terug op Age 1 niveau.

De meisjes voor het zeilbootniveau hadden tot nu toe nog moeten wachten. Maar nu mochten ook zij laten zien hoe goed ze al zijn in het synchroonzwemmen. En dat deden ze. Bijna overal kregen we de maximale aantal punten te zien. De jury was blij om dat te zien. De spagaten op de kant blijven moeilijk, net als bij de andere diploma’s. De norm voor het zeilbootniveau is 10 cm of minder voor 3 punten en 20 cm of minder voor 2 punten. Dat haalden al onze meisjes gelukkig. Een leuke maar wel een lastige oefening is het met zijn 3’en naast elkaar zwemmen met rugcrawlbenen en op tel 1 en 5 een schopaccent geven.

En toen waren ook de meisjes voor het spagaatdiploma aan de beurt. Er was één echt struikelblok bij dit diploma: de split (maximaal 10 cm voor een 3). Niemand kon dat punt halen maar gelukkig wordt er bij 20 cm of minder gelukkig nog net een 2 gegeven. Verder regende het 1’en bij deze oefening. En dan moet je dat compenseren met een 3 voor de cobra, waarbij je op je buik ligt en een hele holle rug trekt. Het is maar goed dat onze meisjes daar extra op getraind hadden, want ze kwamen erdoor heen. Ook lastig waren de basishouding/hoekhouding/kraanhouding en de vertikaal gebogen kniehouding in Amerikaanse stuwbeweging en met salto achterover.

Bij alle diploma’s was het mooiste onderdeel het zwemmen op muziek. Daarvoor ga je toch synchroonzwemmen, of niet? De meisjes laten dan netjes op de maat van de muziek een kleine show zien. Dat gaat meestal in groepjes van 2, 3 of 4 meisjes. Echt mooi om te zien.

Vanaf nu wordt er weer volop op muziek getraind, want er komt een uitvoeringen wedstrijd aan in april. En we willen jullie in de Neptunus’58 feestweek (in de herfstvakantie) een staaltje van ons kunnen laten.

Geslaagden, VAN HARTE GEFELICITEERD en op naar het volgende diploma. Dat zal op 21 juni in Schijndel gezwommen worden.

Geslaagden:

P1190682

Basishoudingniveau:
Lieke van Boxtel, Nika Bozelie, Lynn van Dijk en Fabiënne Messerschmidt

Zeilbootniveau:
Fieke Bouwmans, Jetske Korsten en Candy Lamers

Balletbeenniveau:
Laura vd Boogaard, Yosca Bozelie, Wendy Groenendaal en Michelle Megens

Spagaatniveau:
Sasha vd Bergh, Melanie van Dinther, Adelinde Schnitzeler, Milly vd Veerdonk en Hanneke van Weert

Barracudaniveau:
Lisa vd Boogaard, Moniek vd Boogaard, Martine van Geene, Rowie vd Oever, Anne Oremans en Sandra Schellekens

Terug naar 'uitslagen synchroonzwemmen'