In Memoriam: Puskas van de Wiel

Op zondag 13 januari is Puskas van de Wiel op 51 jarige leeftijd overleden. Puskas kwam als 4 jarig jongetje al met zijn ouders mee naar het zwembad om naar het waterpolo te kijken en was, met een onderbreking van 2 jaar, sinds zijn vierde jaar lid van Neptunusí58. Hij laat onvergetelijke sporen na. Vanaf het begin was hij een gedreven zwemmer en waterpoloŽr die zowel in als buiten het water zijn mannetje stond. In de beginjaren was het zwemmen de hoofdmoot en werd hij meerdere malen Schijndels kampioen, in diverse zwemcategorieŽn. Zijn passie werd waterpolo en aangemoedigd door Toon Kastelein en onder de bezielende leiding van coach Jan Wels werd er midden jaren zestig een waterpoloteam gevormd dat voornamelijk uit een vriendenclub bestond waarvan uiteraard, hoe kan het ook anders, Puskas aanvoerder werd. Het was al meteen duidelijk dat hij graag het initiatief nam en dingen wilde organiseren of het nu om gewone competitiewedstrijden, waterpolotoernooien of om feesten ging, Puskas was erbij. Als midvoor en aanvoerder van het aspirantenteam werd in 1971 het Brabants waterpolo kampioenschap behaald waarna hij nog vele jaren niet onverdienstelijk in het eerste team gespeeld heeft. Tot eind december speelde hij nog altijd met plezier en passie in Ďzijní team en wist hij met zijn warme persoonlijkheid velen binnen de vereniging te motiveren en te stimuleren.

De faam die hij kreeg en nog steeds had in het waterpolowereldje lag niet alleen in het feit dat hij als midvoor gemakkelijk en soms spectaculair kon scoren maar vooral omdat hij zowel in het veld als daarbuiten altijd zijn woordje klaar had. Als Puskas het niet eens was met een beslissing van de scheidsrechter dan liet hij dit meteen horen en dit heeft hem heel wat strafminuten gekost tijdens de wedstrijden. Na afloop, onder het genot van een biertje en een hapje kreeg iedereen die het maar horen wilde nog een uitgebreide wedstrijdanalyse en wist hij altijd het positieve naar boven te halen. Het napraten over de wedstrijd en andere zaken die hem bezig hielden, duurde meestal langer dan de wedstrijd zelf, maar dat was typisch Puskas.

Dat hij meer deed voor de vereniging, blijkt wel uit het feit dat hij jarenlang polosecretaris was en later jarenlang hoofdsponsor van de vereniging. Hierin vond hij het belangrijk dat het sponsorgeld ten goede kwam aan de jeugdafdeling. Nooit deden we tevergeefs een beroep op hem. Altijd was hij bereid om hand- en spandiensten te verrichten voor de vereniging. Ook verzorgde hij jarenlang het jaarlijkse jeugdkamp waar hij probeerde om van het eetgedeelte een culinair hoogstandje te maken, wat duidelijk een hobby van hem was en wat ook zeker gewaardeerd werd door de jeugd. Puskas was een bevlogen man die veel voor de vereniging betekend heeft. Hij wist overal wel een oplossing voor; zo was hij vol enthousiasme samen met teamgenoten bezig om het 50 jarig bestaan van Neptunusí58 te regelen. Helaas kan hij deze klus niet afmaken.

We hebben veel aan hem te danken. We zullen hem allemaal missen, maar nooit vergeten!

Namens alle leden van Neptunus wensen we Maria, zijn kinderen Bas en Marloes, zijn moeder Ineke en verdere familieleden veel sterkte toe met dit grote verlies.

Neptunusí58
Zwem- en waterpolovereniging
Schijndel


Puskas (foto: Brabants Dagblad) Gedicht geschreven door Janny vd Sande namens het bestuur van SWNZ:

Puskas

Niemand had dit verwacht.
Niemand had dit gedacht.
Het is zo plotseling zo opeens.
Niemand is er het mee eens
Maar terugspoelen kun je het niet.
Het geeft ons allen veel verdriet.
Jouw dood is een schok van binnen.
Het enige wat we kunnen doen is bidden.
Bidden voor een goed plekje daar boven.
Daarin kunnen wij geloven.
Ik weet zeker dat alle leden in hun hoofd je nog zien.

Vergeten zullen wij jou zeker niet.

Puskas bedankt en tot ziens.
Brabants Dagblad, maandag 14 januari 2008

Uitgever van Schijndels Weekblad koos voor de krant

14 jan 2008, 02:51 - Nadat hij op 30 december plotseling onwel was geworden, is gisteren Schijndelaar Puskas van de Wiel, uitgever van het Schijndels Weekblad, overleden.

Hij is 51 jaar geworden.

De Schijndelaar was de kleinzoon van Janske van de Wiel, in 1939 de oprichter van de voorloper van het Schijndels Weekblad. Eind jaren negentig kwam hij voor de keuze te staan om veel te investeren in de drukkerij op industrieterrein Duin, of zich te concentreren op het uitgeven van de krant. Van de Wiel koos voor het laatste en verkocht de drukkerij. In de Mieke de Brefstraat betrok het weekblad daarna een gloednieuw pand. Hij is ook bestuurslid van de Nederlandse Nieuwsblad Pers (NNP) geweest. Bij het Brabants Asperge Genootschap vervulde de Schijndelaar de rol van secretaris. Eerder, toen hij nog verkoopleider was bij het bedrijf Audio Video Communications, was het mede zijn initiatief dat voetbalclub Ajax het merk TDK als eerste shirtsponsor kreeg.

Van de Wiel had als doopnaam Theodoor, maar was vernoemd naar de legendarische voetballer van Real Madrid Ferenc PuskŠs.

Hij was een actief lid van de Schijndelse hockeyclub De Hopbel en waterpoloclub Neptunus '58. ..